Безплатен телефон 0800 900 25

Dubai World се готви за разпродажба на ключови активи

Публикувана на 14.01.2016

Държавният конгломерат очаква да генерира максимум 19,4 млрд. долара, ако разпродажбата се реализира в период от осем години

Dubai World планира да продаде свои високо оценени активи за период от осем години с цел да генерира до 19,4 млрд. долара, за да се разплати с кредиторите си, става ясно от документ за преструктуриране на фонда, с който Ройтерс разполага.

Държавният конгломерат е заявил пред кредиторите си по време на среща на 22 юли, проведена в луксозния дубайски хотел Atlantis Hotel, че капиталовата му структура е неподходяща и се нуждае от спешно „преструктуриране“, разкрива документът, който е бил разпространен по време на срещата.

След срещата стана известно, че фондът не е успял да постигне споразумение за преструктуриране на дълговете си от 23,5 млрд. долара.

Dubai World, който има инвестиции, вариращи от луксозни хотели по цял свят до увеселителни паркове, посочва в документа, че разпродажбата на активи в период от осем години ще помогне да се генерират максимум до 19,4 млрд. долара, докато сходни продажби на базата на сегашните цени биха донесли максимум 10,4 млрд. долара.

„Възстановяването на средствата на кредиторите на Dubai World ще бъде значително увеличено, ако на компанията се даде време да се преструктурира и да реализира стойност в период от пет до осем години“, пише в документа.

В знак на сериозните планирани реформи фондът ще назначи нов управляващ директор и главен финансов директор. Айдан Биркет, който отговаря за преструктурирането на фонда, обаче ще остане на поста си до декември.

Документът показва, че Dubai World предлага да продаде своите „инвестиционни активи“, включително дяловете си в луксозната търговска верига Barney's, дубайския хотел Atlantis Hotel и оператора на казина MGM Resorts International, за период от пет години.

Подразделението за дялови инвестиции на Dubai World – Istithmar, което притежава по-голямата част от активите в чужбина, се очаква да събере 4,5 млрд. долара за петгодишен период.

Компанията определи пристанищния оператор DP World, свободната икономическа зона в Дубай Jebel Ali Free Zone, проектът Dubai Maritime City и корабостроителницата Dry Docks World като свои „стратегически активи“, които могат да донесат до 11,8 млрд. долара, когато бъдат обявени за продажба в рамките на осемгодишен период.

www.investor.bg

© 2006-2019 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени