Безплатен телефон 0800 900 25

Динамичен ли е пазарът на недвижими имоти у нас?

Публикувана на 20.08.2018

Пазарът на недвижими имоти през последните няколко години е наситен с много динамика и това е напълно логично предвид факта, че търсенето няколкократно надвишава предлагането. Това налага стартирането и реализацията на много нови строежи, което от своя страна повишава цените на новите имоти.
 
Предвид факта, че в София е съсредоточена почти на 80% от цялата икономика на страната, тази тенденция е най-силно изразена в столицата.
 
Но ако говорим за Черноморието, там имотите строени и реализирани в предходните години все още могат да обслужат, удовлетворят търсенето от страна на чужденците.
Процента чужденци, които купуват недвижими имоти в София, било то за инвестиция или да живеят е пренебрежително малък. Основният процент клиенти са български граждани, които инвестират в имоти с цел отдаване под наем.
 
Все още можем да кажем, че инвестицията в недвижим имот е с най-добра доходност, особено като се вземат предвид предлаганите условия от банките, които в момента наблюдаваме. Всичко това благоприятства за развитието на пазара на недвижимите имоти у нас.
 
Краткосрочните наеми около София и навсякъде, където има изградена добра инфраструктура при всички положения носят доста добра доходност в сравнение с дългосрочните.
 
Бумът, който в момента наблюдаваме е направил купувачите непредпазливи, тъй като търсенето е по-голямо от предлагането, което означава, че ако купувачите искат да закупят по-добър имот, то най-голяма е вероятността да го открият, ако го закупят в процес на строеж. Или иначе казано „на зелено”. Рискът при покупка на имот „на зелено” съществува винаги, но той трябва да е изключително премерен. Клиентите трябва внимателно да проверят инвеститора, обкръжаващата структура, финансирането на проекта, главния изпълнител и т.н. 
 
Брокерът като посредник трябва да предостави подробна и пълна информация на клиента, за да може той сам да вземе своето решение. Всеки един имот има своите плюсове и минуси и взимайки ги под внимание клиентът трябва да направи своя ИНФОРМИРАН избор. 
Важно е да се знае, че при покупката на имот схемата за плащане е от голямо значение. Най-добрите варианти са плащане на 10, 20 до 50% от сумата, до пълното завършване на сграда и предаването на имота във владение на клиента. Всякакви други схеми на плащане носят по-голям риск. Условията за придобиване на имот при тях могат да бъдат и по-добри като крайна сума, но нервите, които ще клиентите ще изгубят са безценни.
 
В момента в публичното пространство има доста подробна информация за всяка една фирма, така че добрите строители и инвеститори са известни. 
 
Преди една година се учреди асоциация на строителните предприемачи, на която ARCO REAL ESTATE e член, и тъкмо там, заедно с добрите строителни и инвеститорски компании се опитваме да даваме пример как се строи качествено и без да се използват вратичките в закона.
 
Всеки строител трябва да може да гарантира качеството на използваните материали и да търпи неустойки при неизпълнение на заложеното по договор качество. Всеки изпълнителен договор има такова приложение, в което са описани всички материали и тези материали могат много лесно да бъдат проверени и видени. В момента изключително много се залага на модерните иновативни материали. Пазарът определено много се промени през последните години. Фасадите на сградите изглеждат много по-добре, използват се иновативни материали, стъклопакетите, добрата топло и шумоизолация са задължителни, а в много сгради вече се монтират и слънчеви панели на покривите.
 
Дори в последния проект на ARCO REAL ESTATE в кв. Изток осветлението на общите части е предвидено да бъде изцяло от слънчевите панели на сградите. 
 
Позитивното днес е, че продуктът, който се строи от водещите компании е изключително качествен и компромис с качеството не би могъл да бъде направен, защото в крайна сметка всяка една компания си държи клиентите и не иска да ги разочарова.
 
 
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени