Безплатен телефон 0800 900 25

Кога е моментът за покупка на първо жилище

Публикувана на 29.10.2018

 

 

Христо Георгиев заема длъжността Търговски директор и е част от екипа на ARCO REAL ESTATE от 2006 г. 
Започва работата си в сектора "недвижими имоти" през 1994 г. като през годините работи за едни от най-утвърдените фирми в бранша. 
Богатият му опит, висок професионализъм и магистърска степен по "Бизнес с недвижими имоти" към УНСС, са ключът за многобройните сключени сделки на корпоративно ниво и успешното ръководене на екипа от брокери на ARCO REAL ESTATE.

Пред всички купувачи стои въпроса дали момента за покупка на имот е подходящ. Ще се опитам да синтезирам няколко основни теми:

1. Когато клиентът е достигнал своята лична финансова независимост и стабилност - Все повече млади купувачи и клиенти се ориентират да закупят своето първо жилище, за да спрат да плащат наем или се установят трайно на едно място. В момента наемите и вноските по ипотечните кредити са почти изравнени, което при купувачи със сигурен доход е благоприятно явление за решение за закупуване.

2. Когато пазарът е благоприятен - Напоследък има голяма дискусия, дали цените на имотите са завишени и има ли "балон". Моето мнение е, че ако мислим така, моментът никога няма да е благоприятен. Сега на пазара се предлагат качествени жилища във все повече облагородени нови райони, газифицирани и красиво изглеждащи. Цените в различните етапи на строителството при новостроящите се сгради са стабилни, при вторичния пазар и в зависимост от състоянието и района също.

3. Когато намери жилището, което отговаря на личните му предпочитания - За всеки предпочитанията са различни, но всички се обединени от желанието да е евтино и хубаво, което не съществува. Все повече се предпочитат качествените имоти, макар и с по-висока цена, включително от затворен тип, където обитателите имат необходимото спокойствие. Повечето купувачи желаят да има индивидуално отопление на газ/ток. Предпочитани са райони с добра инфраструктура и градски транспорт, като се наблюдава засилен интерес към крайните райони и в подножието на планината.

4. Когато лихвите по ипотечните кредити са поносими - Преди повече от 12г. лихвите бяха повече от 10%, сега са около 3-4%. Преди продажните цени бяха по-ниски, лихвите високи, сега е обратно. 

В момента цените на имотите и лихвите са стабилни, което можем да определим като подходящ момент за закупуване на първото жилище! 

© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени