Безплатен телефон 0800 900 25

Какво трябва да знаем за имотите в София, Пловдив и Варна?

Публикувана на 09.11.2018

 

Накъде трябва да се развива София – на север или на юг? Какво се случва на имотния пазар в другите два големи града на страната – Пловдив и Варна?

Това бяха основните въпроси, които участниците в жилищния панел на Balrec обсъдиха вчера.

София

Пазарните участници останаха раздвоени за това накъде следва да се разширява столицата. Според Ивайло Мишев, управител на Инвестиционна дивизия в ARCO REAL ESTATE, това трябва да е Северната част на столицата, където обаче има нужда от сериозни инвестиции в изграждането на инфраструктура.

„Северна София е мястото, където има свободни площи в момента, но някой трябва да направи първата крачка“, каза Мишев.

Според него, общината следва да направи първата крачка и да подпомогне развитието на този регион.

От една от компаниите, насочили своето внимание в развитието на комплекс с контролиран достъп в Лозен – Residential Park, посочват, че за момента не се вижда особена подкрепа от общината.

Румен Величков, търговски директор в Residential Park Lozen, заяви, че компанията му планира застрояване на парцел от 1000 дка, а за бъдещите си планове е закупила още 300 дка.

„Планираме реплекиране на вече успешния ни проект Residential Park Sofia и създаването на приятна среда, която се контролира и поддържа. Днес в нашия първи проект живеят 2000 души“, допълни той.

На пазара на луксозни имоти се отчита 30% ръст на запитванията през първото шестмесечие на 2018 г., но същевременно и спад в наемите и продажбите поради повишените цени.

Бистра Харизанова, старши консултант в Unique Estates заяви, че очаква ръстът на отпуснатите кредити да достигне 10%, а относно кварталите с най-голям интерес в момента, тя посочи, че това са част от Бояна - около Беловодски път, Драгалевци, Симеоново и тези около Южната дъга на Околовръстния път.

Харизанова допълни, че според нея надценените имоти ще отчетат спад с 10% в следващото шестмесечие, основно и заради факта, че се очаква излизането на много нови площи.

„Засилен интерес отчитаме при сделките с парцели“, каза още тя.

Варна

„Основните проекти са в западната зона, която до този момент не считахме за толкова престижна. Реално обаче продажбите там не са много цветущи, въпреки че основните проекти са с цени от 650-750 евро/кв. м.

Пазарът в Морската столица е добър и устойчив", каза по време на своето изказване инж. Пламен Андреев, управител в Planex invest.

„Цените в центъра на града достигат и до 2000 евро/кв. м, а в добрите кварвали са между 950 и 1150 евро и дори 1200 евро/кв. м. Най-скъпо е в кв. Чайка, където имотите се предлагат на нива от 1400-1500 евро/кв. м.

В крайградските затворени и полузатворени комплекси цените са на нива от 1000-1100 евро/кв.м, заяви още Андреев.

Според него сериозни резерви има в Св. Константин и Елена, където, въпреки желаните цени от около 1000, днес има 1000 непродадени жилищни единици на цени от около 650 евро.

Planex Invest разполага и с проект в София, където инж. Андреев заяви, че продажбите вече са на 80-85% малко преди издаването на Акт 16.

Пловдив

„Цените в Пловдив са на нива от 450 до 950 евро/кв. м за различните по вид и качество имоти, а луксозните дори се предлагат на цени от 1000-1200 евро/кв. м., посочи арх. Радко Тодоров от RT Consult.

Според Тодоров, в последната година голяма част от сделките в Пловдив са осъществени от софианци.

 

 Profit.bg

© 2006-2024 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени