Безплатен телефон 0800 900 25

Условията за кредитиране и новото строителство

Публикувана на 27.11.2018

 

 

Основните характеристики, определящи пазара на недвижими имоти през третото тримесечие на 2018г, се изразяват във все по-често търсене на 100% финансиране при покупка на жилище и нарастване на броя сделки с жилища „в стоеж“.

Наблюденията на ARCO REAL ESTATE сочат, че все повече хора осъзнават преимуществата на покупката на ново строителство: очакваната по-ниска цена, гъвкавата схема на плащане и други. Освен това, при покупката на ново строителство на по-ранен етап, купувачите имат и шанса да избират етажа, изложението, т.е. да закупят именно жилище, с такова разпределение, за което са си мечтали.

Повечето млади семейства в София, например, нямат достатъчно спестени пари за покупка на жилище, от една страна, а от друга – нямат имущество, което могат да заложат като обезпечение за ипотечен кредит, и затова за тях покупката на зелено е много добра възможност да се сдобият със собствен дом.

В Пловдив пък, резултатите сочат, че търсенията за покупка на апартаменти в строеж формират около 1/3 от общите търсения в агенцията. Бюджетът на клиентите в най-честия случай е до 50 000 евро, като банковото финансиране е основния източник на средства.

Банките предлагат еднакви условия по жилищните кредити по отношение на лихвените равнища - както за покупка на изградено жилище, така и за покупка чрез кредитиране „на зелено”.

За финансовите институции не е пречка да финансират имот, който няма Aкт 16. Това, което е важно потребителите да имат е добра кредитна история, строителната компания също да е с добро име и да е надеждна и не на последно място - сградата да е получила Акт 14.

Когато се финансира покупката на имот с Акт 14, усвояването на кредита става на части. В повечето случаи схемата е индивидуална, договорена с банката и строителя. Финансиране може да се получи до 80-85% от стойността на имота в завършен вид.

Покупката на зелено чрез кредит е все по-често търсена и добра възможност за покупка на жилище.

© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени