Безплатен телефон 0800 900 25

2019 година започва с положителни нагласи на имотния пазар

Публикувана на 28.02.2019

 

Тази година пазарът на недвижимите имоти започна с „летящ старт“. Около това мнение се обединяват със задоволство ARCO REAL ESTATE и други експерти в бранша. Януари 2019 г. се оказа много добър месец за имотния пазар. Обобщените данни показват засилване на интереса от страна на купувачите. Офертите за продажба, от своя страна, също се увеличават. Предстои една много положителна година, това показват общите нагласи в началото на 2019 и вече могат да се посочат някои от тенденциите на пазара.

Повишава се търсенето за покупка и наемане на офисни площи от висок клас. Засиленият интерес, още от началото на годината, показва че този сегмент от пазара ще продължи да бъде поле за изява на голям брой играчи, и че на него могат да се очакват много интересни сделки през годината. ARCO REAL ESTATE има готовност да отговори на повишеното търсене с нови и атрактивни оферти.

Все повече се търсят и парцели за строителство, основно в София и големите градове (Пловдив, Варна, Бургас). Броят на запитванията за такива имоти следва нарастването от почти 11% за последното тримесечие на 2018 г., спрямо предходните 3 месеца и 2,4 пъти спрямо същия период на 2017 г. Интересът на инвеститорите е насочен основно към парцели за жилищно строителство. Такива са 86% от постъпилите запитвания, според данните на ARCO REAL ESTATE. По-малко е търсенето на парцели за промишлено строителство. На тях се падат 14% от получените запитвания.

Засилен е интересът към търсене на жилищни имоти – ново строителство. Търсенето е както от клиенти за лични нужди, така и от инвеститори. Интерес има и към цели новостроящи се сгради (покупка „на зелено“). По данни на ARCO REAL ESTATE, 74% от направените сделки са за жилища в нови тухлени сгради в строеж. Тенденцията е и тук да има доста интересни сделки през годината, както и доста играчи, които ще искат да ги реализират.

Благоприятен момент за клиентите, търсещи жилища за живеене, е намаленият лихвен процент по ипотечното кредитиране. Нивата му достигнаха до 2,9%. Сравнително добрите условия, които предлагат банките, карат все повече хора да се насочат към закупуване на жилище и запазват тенденцията за увеличаване на сделките, които се плащат с ипотечен кредит.

2019 година започва с чувство на позитивизъм сред участниците на пазара за недвижими имоти. Такова се усеща и сред професионалистите на ARCO REAL ESTATE. Преобладаваща нагласа е първоначалния летящ старт да се развие в повишаване както на търсенето, така и на предлагането. Това ще доведе до много усмивки през годината – и на посредниците на имотния пазар, и на техните доволни клиенти.

© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени