Безплатен телефон 0800 900 25

Пазарът на недвижими имоти през първото тримесечие на 2019 година

Публикувана на 12.04.2019

Пазарът на недвижими имоти през първото тримесечие на 2019 година

 

През изминалата 2018г. пазарът на недвижими имоти в България се характеризира със стабилност, устойчиво развитие и забавяне на ръста на цените и броя на сделките. През 2019г. не се очаква съществена разлика – годината се очертава като спокойна и стабилна. Факторите, които спомагат за тази стабилност на имотния пазар през предстоящата година са: ниската безработица в страната, повишаването на средната работна заплата в големите градове, ниските лихви на депозитите в банките, както и ниските лихви по ипотечните кредити, а не на последно място и имотен пазар, който предлага все по-богат и разнообразен избор от оферти.

Както в края на миналата година, така и в началото на тази се забелязва тенденцията купувачите да обмислят много добре инвестицията в недвижим имот и да не купуват на всяка цена.  Това е фактор, който увеличава престоя на жилищата на пазара и забавя реализирането на сделки.

Жилищни имоти

От началото на годината медиите наблюдават „под лупа“ всичко, което се случва около пазара на недвижими имоти в България. Поради разнопосочната информация, която постоянно попада в публичното пространство, между купувачите и продавачите се наблюдават известни различия относно сумата, която собствениците искат да получат и цената, която купувачите са готови да платят. Все пак пазарът постепенно се обръща в полза на последните, тъй като по-големият процент от продавачите са склонни на отстъпки относно цената, на която продават имота си. От началото на годината се забелязва и появата на доста купувачи, които разполагат със собствени средства и не се възползват от услугите на банковите институции.

През първото тримесечие на 2019г. се усеща осезаем ръст в запитванията на купувачи в сравнение със затишието в края на 2018 г. Сключването на сделки става по-трудно, рядко се срещат вече клиенти,  закупуващи на „офертна цена“ и веднага. Имотите, които предимно се търсят са готови жилища или такива в крайна фаза на строителство, след акт 14. Запитванията за жилища „на зелено“ са основно за бюджетни предложения с цел инвестиция, с цена под тази на готовите предложения в конкретния район. Забелязва се активизиране на пазара на жилища, предлагани от дълго време, но те се реализират на нова цена.

Данните, публикувани от Националният статистически институт през февруари 2019 г., показват че индексът на продукцията в сектор „Строителство“, изчислен въз основа на сезонно изгладени данни, е с 1,5% над равнището от предходния месец. През февруари 2019 г. в сравнение със същия месец на 2018 г. календарно изгладеният индекс на строителната продукция се увеличава с 9,2%.

Запазва се тенденцията за увеличаване броя на издадените разрешения за строеж за жилищни сгради в Стлицата, като съгласно данни на Националния статистически институт е отчетен ръст от 11% спрямо предходно тримесечие. Тази тенденция се запазва и в морската столица Варна, докато в Пловдив и Бургас е регистриран лек спад по повод на разрешенията за строеж за жилищни сгради.

Положителна е тенденцията и при въведените в експлоатация новопостроени жилищни сгради. По последни данни на НСИ, Варна продължава да бъде градът с най-много въведени в експлоатация жилищни сгради, следвана от Пловдив, Бургас и София (столица).

Търсене

През първите месеци на годината се наблюдава засилено търсене на тристайни апартаменти, но въпреки това  сделките, сключени в агенцията от началото на годината до момента са основно за двустайни апартаменти монолитно строителство в ценови диапазон от 55000 евро до 80 000 евро. Сред тристайните апартаменти най-предпочитани са тези при цени между 115 000-150 000 евро. Запазват се нивата на корекциите в офертните цени като в хода на преговорите, които са в рамките на 2-3%, а в отделни случаи отстъпката в цената стига до 5-6%.

 

 Забелязва се повишен интерес от покупка на имоти с цел инвестиция в ценови диапазон от 60 000 до 85 000 евро.

Както и през миналата година, така и в началото на тази най-търсени и предпочитани са южните райони на столицата, но през първите месеци на 2019г. изключително е нараснало търсенето в райони като Овча Купел, Карпузица, Славия и Лагера, като купувачите са склонни да дадат над 1000 евро на кв.м. за жилище в тези райони. Забелязва се застой на цените в западната част на София, а имотите, които се продават и оферират на цени над реалните, остават все така непродаваеми. Предпочитанията на клиентите са за жилища, които са ремонтирани и обзаведени.

Тенденцията за запитвания за парцели и къщи в близост до София (на не повече от 50 км.) се запазва и през първото тримесечие на 2019 г. Цените на парцелите са в диапазона между 20 000 и 40 000 евро, а тези на къщите - между 30 000 и 60 000 евро. Ценовите нива за тези имоти се задържат сравнително стабилни, поради недостига на предложения с добър достъп и без регулационни проблеми.

   

И тази година парцелите за строителство продължават да са „апетитна хапка“ за инвеститорите, като се търсят основно имоти с РЗП около 3000 кв.м.

  

 

Предлагане

ARCO REAL ESTATE отчита ръст при предлагането на къщи за първото 3-месечие на 2019 г. което се изразява в увеличаване от 62% спрямо същото тримесечие на 2018 г. и с 50% спрямо предходното тримесечие. Нараства и дялът на къщите за продажба от общото предлагане на имоти, като в предходното тримесечие той беше едва 3%, а по данни на агенциета вече достига до 7%. Основно, разбира се, е предлагането на апартаменти, като и при предлагането, както е и при търсенето, по-голям е дялът на тристайните апартаменти. Средните офертни цени общо за Столицата за двустайни жилища продължават да са около 1100 евро/кв.м, а за тристайни – около  1080 евро/кв.м.

В дъното на класацията остават многостайните и едностайните. Най-активно сред нашите клиенти - продавачи е предлагането в Център със средна офертна цена от 1471 Е/кв.м., следван от кв. Манастирски ливади-запад – 1076 Е/кв.м.; кв. Кръстова вада – 1193 Е/кв.м; кв. Зона Б-18 – 1026 Е/кв.м.

 

Пловдив

През първото тримесечие на 2019г. при пазара на недвижими имоти в гр. Пловдив се наблюдава затишие на търсенето на имоти за инвестиция. Ако през изминалата 2018г. се търсеха предимно двустайни апартаменти за инвестиция, то в началото на 2019г. повечето от клиентите търсят имот за собствени нужди. Предпочитанията на клиентите варират в зависимост от стандарта им на живот. По-платежоспособните се интересуват от малки луксозни бутикови кооперации в близост до центъра на града. Останалата част от клиентите са ориентирани по-скоро към ниския ценови диапазон, като предпочитани са двустайните и тристайните жилища. Очакванията им за цените са до 65 000 евро за тристайни апартаменти и около 40 – 45 000 евро за двустайни апартаменти. Повечето от сделките се сключват с помощта на кредити, отпускани от банковите институции, за разлика от сделките, сключвани в София, където все повече от купувачите разполагат със собствени средства, както вече беше отбелязано.

Засилен интерес се наблюдава и към търсенето на къщи и парцели в близост до гр. Пловдив. Все повече от клиентите се ориентират  към закупуването на имоти извън града, като целта им е целогодишно обитаване.

Най-предпочитаните райони са Център, където цените варират от 850 до 1200 евро на кв.м.; Западен и Смирненски – от 750 до 1050 евро на кв.м. Освен тези райони, търсене има и в районите: Кършияка – основно двустайни апартаменти в диапазона от 750 до 1100 евро на кв.м. и Христо Ботев – отново основно двустайни жилища в диапазона от 660 до 690 евро на кв.м.  В останалите райони цените са между 650 и 800 евро на кв.м., а в покрайнините на града между 480 и 550 евро.

Ваканционни имоти

Според 40% от запитванията, постъпили от началото на годината в агенцията, най-търсени на българското Черноморие са студията с бюджет до 20 000 евро, следвани от двустайните апартаменти със среден бюджет от 30 000 евро и тристайните апартаменти със среден бюджет от 65 000 евро. Освен апартаменти клиентите се интересуват и от къщи в близост до морските курорти със средни цени от 50 000 евро.

За първото тримесечие по Черноморието ни се наблюдава и повишен интерес от инвеститори от Англия и Скандинавия, търсещи пакет от ваканционни апартаменти с възможност за отдаване под наем, като бюджетът им започва от 1 000 000 евро нагоре.

От реализираните до момента продажби на агенцията става ясно, че най-продавани са студия с бюджет до 25 000 евро и двустайни апартаменти, основно с цел инвестиция, директно от строител с опция за разсрочено плащане и гарантиран доход, чиито бюджет е до 40 000 евро.

Както през последното тримесечие на изминалата 2018г., така и в началото на новата 2019г. продължава да се наблюдава тенденция на повишен интерес от страна на българските граждани към имотите на родното Черноморие. Най-голям процент запитвания са постъпили именно от българи, а също така най-голям е и процентът на сключените сделки с българи.

Чуждестранните клиенти, които проявяват интерес към Черноморските ни курорти са предимно от Англия, следвани от страни като Германия, Русия и Украйна.

© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени