Безплатен телефон 0800 900 25

Обзор на доходността на наемите в големите градове

Публикувана на 24.09.2019

От анализ на ARCO REAL ESTATE става ясно, че за второто тримесечие на 2019 г. двустайните апартаменти продължават да бъдат сред най-предпочитаните, предлагайки по-достъпните си цени и възможност за инвеститорите за справяне с инфлацията и ниската доходност в депозитите с инвестиции в имоти. Скъпите квартали и централните части на Пловдив и Варна предлагат по-добра доходност в сравнение със столицата.

Финансовите експерти споделят, че наемите остават да бъдат единственият сигурен доход за инвеститорите в имоти. Вложението в имот е по-предвидим доход, за разлика от възможната капиталова печалба, която е несигурна и зависи от цените, с които се движи пазарът на имоти.

Във Варна ситуацията се отличава от другите градове. Най-висока е доходността на инвеститорите в морската столица, които избират едностайни апартаменти, като тя достига до 6,8%. Двустайните апартаменти са следващите по доходност – 4,7%, следвани от тристайните, чиято доходност е 3,97%.

През последната година пазарът на имоти в културната столица на България се развива изключително динамично. Ситуацията е сходна с тази в морската столица – най-малките имоти се характеризират с най-висока доходност, като за едностайните тя е 5,48%, а за двустайните – 5,82%.

Тенденцията е обратнопропорционална – с нарастването на площта на апартамента, намалява и доходността от него. В столицата всички типове имоти са с доходност от на 4,5% на годишна база.

В страната лихвите по депозитите достигнаха рекордно ниски нива, като няма изгледи за повишаването им заради набрания от банките паричен ресурс. Инфлацията граничи с 3% на годишна база, а за всички, които са депозирали пари остава единствено опцията да потърсят по-добра доходност за спестяванията си, защото иначе губят от покупателната способност на средствата си. Пренасочването на парите от депозитите към имотите е една от причините, поради които се забелязва и ръст в цената на имотите с 30% през последните две години.

© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени