Безплатен телефон 0800 900 25

Обобщение на моментното състояние на пазара на недвижими имоти

Публикувана на 10.04.2020

Въвеждането на извънредно положение в Р България на 13 март 2020 г. засегна почти всички сектори на икономиката на страната, в т.ч. и пазара на недвижими имоти. Инвеститори и агенции за недвижими имоти отчитат отлив на купувачи и продавачи в условията на неясно бъдеще за бизнеса в страната и очакван спад в цените на имотите. 

ARCO REAL ESTATE проведе кратки интервюта с ключови представители на пазара на недвижими имоти - инвеститори, купувачи и банки, за моментното състояние на новото строителство с цел анализ на техните наблюденията през трите седмици от извънредното положение и представя обобщение на резултатите до момента.

Инвеститорите

Основната промяна в пазара на недвижими имоти от въвеждането на извънредното положение се изразява в спад на запитванията и огледите на имоти. Преобладаващата част от инвеститорите споделят, че въпреки ситуацията, продажби продължават да се осъществяват, макар и не с темповете отпреди 13 март т.г. Причините за по-ниските нива на търсене включват въвеждането на ограничителни противоепидемиологични мерки и препоръките жилителите да не напускат домовете си. Тази тенденция се усилва от несигурността от развитието на бизнеса в страната и забавянето на решенията за отпускане на кредити от банките.

Д.Ф., член на борда на директорите на варненско акционерно дружество, строящо комплекс “Тринити Резиденс” в столичния квартал Кръстова вада, споделя че от дружеството нямат притеснение относно завършването на сградата -“Разполагаме с финансирането за изграждането на проекта и от наша страна можем да предложим гъвкавост в схемата на плащане”.  Към момента повечето инвеститори дават заявка за продължаване работата по строежите без забавяне в изпълнението. Поставените цели са свързани със завършване на проектите в рамките на обявения пусков срок. Проектите, които са получили разрешение за строеж, също ще стартират, като предвиждат около 1-2 месеца по-дълъг период на реализация, което е свързано с режимите на работа в администрацията. 

Нагласите към започването на нови обекти са разнопосочни - част от инвеститорите закупуват парцели с цел реализация на нови сгради, докато други предпочитат да изчакат изясняването на бъдещите мерки и развитието на извънредното положение в страната.

ARCO REAL ESTATE

От септември 2019 ARCO REAL ESTATE активно работи в посока дигитализация на част от услугите, които предлага на своите клиенти - заснемане на сгради с дрон, видео огледи и 360-градусово заснемане на имоти. Освен че е позитив актуален за времето си, по този начин компанията спестява и много времеви ресурс на клиентите си, споделя Василена Цветкова, маркетинг мениджър в агенцията. Екипът на ARCO REAL ESTATE предлага на клиентите си възможност за провеждане на онлайн консултации и срещи, както и провеждани на дни на отворените врати изцяло онлайн от комфорта на дома. Водещият консултант на имота дава подробна информация за жилището, развежда из отделните помещения и отговаря на въпросите на клиентите като използва модерни технологии за дистанционна реализация на услугите на компанията.

Консултантите на компанията също потвърждават наблюденията за понижена активност на пазара на недвижими имоти след 13 март т.г. Благодарение на нововъведенията, сделки продължават да се реализират като необходимостта от личен контакт е сведена до минимум. “Клиентите, които се свързват с консултантите на недвижими имоти, обикновено са сериозни в намеренията си да закупят дом или да инвестират в жилище” - допълва Иван Козаров, търговски директор в ARCO REAL ESTATE. “За последната седмица агенцията отчита ръст в запитванията с 40%, в сравнение с последната седмица на март 2020 г. “, споделя още той. 

Немалък процент от купувачите в момента изчакват развитието на пазара на недвижими имоти и очакват движение надолу в цените на жилищата. Продавачите и инвеститорите са склонни на коментар в цената в диапазон около 5%-10%.

Оценки на недвижими имоти

Силвия Катева, ръководител на отдел “Оценки и анализи” отбелязва, че в отговор на извънредното положение се забелязва оценките в преобладаващия си дял да са корпоративни, като те основно биват възлагани от банките, за разлика от периода преди въвеждането на извънредно положение.
Физическите лица, които искат да продават, в момента задържат направата на оценка и изчакват рестартирането на бизнеса. 

Банките

При банките не се наблюдава драстична промяна при ипотечното кредитиране. Лихвите по кредитите се запазват на нивата отпреди извънредното положение. Банките продължават да отпускат ипотечни кредити и да сключват сделки, но със значително по-завишени критерии. Обследват  доходите на кандидатите внимателно, избягват финансиране на имоти на Акт 14 и в строеж, освен ако строителите не са кредитирани от съответната банка. Наблюдава се и ограничаване на процента на ипотечните кредити – до 80% от стойността на имота и се избягват сделки с така нареченото 100% финансиране от банката.

Обобщение

Последиците от обявеното извънредно положение дават своето отражение и върху пазара на недвижими имоти, изразяващ се в спад от около 30% в търсенето. Макар да не е толкова динамичен, колкото през първите два месеца от годината, сделки не спират да се осъществяват.

Инвеститорите демонстрират категоричност да завършат сградите си, като се въздържат от заявки за стартирането на нови строежи. За момента не се предвиждат забавяния в срока на изпълнение на новите им обекти с повече от месец-два. 

Запазват се лихвите по кредитите на банките от преди извънредното положение и продължават да кредитират, като го правят при по-завишен контрол и критерии.

ARCO REAL ESTATE съветва купувачите да се информират преди да вземат решение за покупката на жилище, като си набавят информация за надеждността на инвеститора, който строи сградата.

Агенцията за недвижими имоти остава ангажирана с иновативното предоставяне на услугите си, за да може да подсигури на клиентите си по-голямо спокойствие и комфорт, с грижа за тяхното здраве и здравето на консултантите.

Можете да се възползвате от безплатна консултация и съдействие за закупуване или продажба на имот на info@arcoreal.bg или на 0800 900 25. 

© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени