Безплатен телефон 0800 900 25

Скок в планираните продажби на жилища в САЩ след силния спад

Публикувана на 14.01.2016

Подписаните предварителни договори за продажбата на жилища в САЩ се увеличиха неочаквано с над 5% през юли

Планираните продажби на жилища в САЩ неочаквано се повишиха през юли, след като през юни и май отчетоха драстичен спад незабавно след изтичането на програмата на правителството за отпускане на данъчен кредит от до 8 хил. долара за купувачите на първи имот.

Индексът, който следи броя на подписаните предварителни договори за продажбата на имот, се повиши с 5,2% на месечна база до 79,4 пункта през юли, след като през юни намаля с 2,8%, а през май се срина с рекордните 29,9% на месечна база.

В края на юли планираните покупки на жилищни имоти в САЩ са били с 19% под миналогодишните си нива, след като активността на пазара намаля рязко през летните месеци заради високата безработица в страната и прекратяването на мерките за стимулиране на покупките на жилища.

Данните на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти (NAR) в САЩ не оправдаха очакваното понижение на планираните продажби от 1,3% на месечна база.

Планираните продажби на жилища се следят внимателно от пазарните анализатори, защото отразяват своевременно промените в поведението на купувачите и продавачите и са сред най-важните ориентири за състоянието на пазара. Тяхното изменение е добър ориентир за икономическите нагласи на потребителите и очакванията им за цените на пазара в бъдеще.

Главният икономист на NAR Лорънс Юн смята, че възстановяването на пазара ще отнеме много време и продажбите на имоти ще останат занижени през идните месеци. Той допълва, че през втората половина на тази година достъпността на жилищата в САЩ може да достигне най-високите си нива за последните повече от 50 години.

По-рано през тази година от NAR съобщиха, че данъчният кредит за купувачите на имот е накарал близо 1 млн. потребители да се включат на пазара и това е подобрило значително баланса между търсенето и предлагането.

Към 17:30 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,2813 долара, като от началото на днешната валутна сесия щатският долар губи 0,1% срещу европейската валута, след като вчера поевтиня с 1%.

www.investor.bg

© 2006-2019 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени