Безплатен телефон 0800 900 25

Експерт: Достъпните кредити са сред причните за стабилния пазар на имоти

Публикувана на 17.08.2020

Цените на имотите у нас бяха стабилни преди обявяването на извънредното положение, като отчитаха леки ръстове от 2-3%. След извънредното положение цените остават непроменени, коментарите се правят в рамките на между 5 и 10%. Това каза Иван Козаровтърговски директор на Arco Real Estate, в предаването “В развитие” с водещ Вероника Денизова

Козаров отдаде стабилността на пазара на имоти в условията на коронакриза на достъпните кредити, наличието на средства в домакинствата и липсата на алетернатива на подобни инвестиции. 

Той посочи, че до март купувачите в София до голяма степен са разчитали на ипотечни кредити, докато след пандемията търсенето се изменя и по-активни са купувачите с налични собствени средства. 

“В София се търсят повече завършени апартаменти... Най-търсени са тристайните и многостайните. Засилено е и предлагането на къщи и имоти в околоградската част”. 

Експертът обясни, че засиленото търсене на имоти в София е за двустайни апартаменти до 90 хиляди евро и на тристайни с паркомясто или гараж, чиито цени започват от 130 хиляди евро.

Козаров не очаква рязък спад на цените до края на годината, ако темпото на сключване на сделки се запази непроменено. Той посочи, че е вероятно цените на имотите да се задържат на настоящите нива и дори леко да се повишат - в рамките на 2-3% до края 2020 г. 

По отношение на банките гостът отбеляза, че те продължават да отпускат кредити със същия темп, но са малко по-рестриктивни в процента финансиране. 

Гледайте целия разговор във видеото.

© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени