Безплатен телефон 0800 900 25

Какво да очакваме от имотния пазар в страната през 2021 г.?

Публикувана на 15.12.2020

Какво да очакваме от недвижимите имоти в страната през 2021 г.?

Екипът на Profit.bg потърси мнението на Людмил Боянов, който заема длъжностите мениджър и консултант по жилищни имоти в Arco Real Estate.

Той е част от екипа на компанията от 2013 г. и е най-награждаванията брокер на имотната агенция.

За 2018 г. Боянов е отличен като Брокер на годината на единствените национални награди за професионалисти в бранша.

 Боянов е автор и на първата книга за имотите у нас – Как станах №1.

Ето и неговите очаквания

Краят на 2020 г. се очертава като много силен, в сравнение с последните тримесечия за изминалите няколко години. Имаше голяма активност от страна на купувачите, като се случиха и не малко сделки с имоти, продавани от по-дълго време.

Началото на всяка година традиционно не е много активно за пазара на имоти. Това се очаква и за началото на 2021 г., каза Боянов.

През последните години и Агенцията по вписвания не работи заради инвентаризация почти през целия месец януари. Така че се случват основно сделки, започнати в края на предишната година, а новите, стартиращи в началото на годината, са по-малко.

Цените най-вероятно ще са в същите диапазони, поне до изтичането на последния мораториум върху плащането на кредитите и анализ на това каква част от длъжниците на банките ще могат да влязат във финансова форма и да продължат с вноските си.

Лично аз очаквах корекция на продажните цени на имотите в посока надолу още за края на 2020 г., но извънредната обстановка, първият и вторият мораториум, засиленото участие на банките в отпускането на жилищни кредити за готови жилища с Акт 16, както и появата на пазара на голям брой купувачи на първи дом със собствени средства, промениха ситуацията и пренесоха очакванията ми за това през новата 2021 г., казва Боянов.

Имоти на Акт 14

От друга страна, продължава намаленото кредитиране за краен клиент на Акт 14, който купува в сграда в процес на строеж.Това, от своя страна, ще забави още темпа на продажби на сградите в строеж, най-вече тези на инвеститори с по-малък опит, особено ако срещнат трудности в заместването на по-голямата част от клиентите с кредит с такива със собствени средства.

Това, както и по-ниската доходност на имотите под наем, спира от покупка и част от инвеститорите, като те са в изчакване на по-изгодни сделки.

Къщи около София

Тенденцията за засилено търсене на къщи в София и близките до нея населени места ще продължи още известно време. Заради извънредното положение много хора си припомниха домашния уют на къщите, предимството да имаш собствен двор, свободата и личното пространство. 

 

Наемните цени на жилищата и търговските помещения (заедно с няколко месеца на затворени магазини в търговските центрове) понесоха основния удар от страна на недвижимите имоти в последните три тримесечия на 2020 г.

Докато големият брой жилищни имоти под наем може да се види основно в имотните сайтове, то празните търговски помещения се виждат много по-често, защото ежедневно минаваме покрай тях.

Наемните цени на жилищата са с около 20% надолу и предлагането значително превишава търсенето. И нещата не се подобриха дори с най-силните за наемния пазар месеци от края на август до края на ноември.

В тази връзка, очаквам цените и съотношението търсене - предлагане на наемния пазар за жилища да се запази и през 2021 г. Това поставя част от инвеститорите в недвижими имоти в позиция на изчакване на по-добри цени, особено тези, които купуват имотите не за препродажба, а за да ги отдават под наем.

Нека не забравяме, че човек може да сключи както изгодна, така и лоша сделка, независимо дали пазарът е на върха или на дъното, заключи Боянов.

© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени