Безплатен телефон 0800 900 25

АНАЛИЗ НА ПАЗАРА НА НЕДВИЖИМИ ИМОТИ ПРЕЗ ВТОРОТО ТРИМЕСЕЧИЕ НА 2021

Публикувана на 30.07.2021

И през второто тримесечие на 2021 г. се запазва тенденцията за активно развитие на пазара на недвижими имоти в България. Скоростта, с която се сключват сделки се повишава, коментарите в цените стават по-малки, а предлагането на имоти се свива, което обуславя тренда в покачването на цените в бъдеще. Голяма част и от активността на купувачите се дължи и на атрактивните лихвени проценти по ипотечните кредити и търсенето на алтернатива, в която клиентите да инвестират спестяванията си и да получат допълнителна доходност.

Жилищни имоти

През изминалото тримесечие на 2021 г. сделките с имоти в София отбелязват значителен ръст на годишна основа – вписаните продажби на имоти в Столицата нарастват с 35% спрямо същия период миналата година. През второто тримесечие в София са вписани 9736 продажби, спрямо 6352 за същия период миналата година. От началото на годината се наблюдава тенденция за ръст в броя на сделките с ипотека в цялата страна, като в рамките на годината той е 35%. Кредит Мениджър потвърждават тази тенденция, като допълват, че има рязък скок в сделките с ипотеки, като това се дължи на исторически ниските лихви и атрактивните условия от банките.

През второто тримесечие на 2021 г. делът на сделките с ипотечен кредит остава непроменен в сравнение със същия период миналата година, както и последното тримесечие - 21% от всички сделки.

Публикуваните от Националния статистически институт (НСИ) предварителни данни за месец май 2020 г. сочат, че индексът на продукцията в сектор „Строителство“, изчислен въз основа на сезонно изгладени данни, е с 2.4% под равнището от предходния месец. През май 2021 г. в сравнение със същия месец на 2020 г. календарно изгладеният индекс на строителната продукция се увеличава с 4.6%.

Наблюдава се ръст от около 6.5% при броя на издадените разрешения за строеж на нови жилищни сгради в страната спрямо предходното тримесечие, но е регистриран спад в броя на жилищата в тях с 10.3%. Най-голям брой разрешителни за строеж на нови жилищни сгради са издадени в областите София (столица) – (229 бр.), като броят остава непроменен спрямо предходното тримесечие (230 бр.), Пловдив – (217 бр./222 бр.), Бургас – (145 бр./125 бр.) и Варна (134 бр.), където е отбелязан спад от 21% спрямо преходното тримесечие (169 бр.).

В сравнение с първото тримесечие на 2020 г. издадените разрешителни за строеж на нови жилищни сгради се увеличават с 14.4%, жилищата в тях - с 38.9%.

Цените на жилищата също бележат осезаем скок, като фактори за това са поскъпването на материалите, атрактивните ниски лихви по ипотечните кредити, промените в ЗУТ, които предвиждат повече общи части, както и разговорите в посока влизане в евро зоната, което стимулира инвестициите в имоти. Данните за първото  тримесечие сочат ръст в цените на жилищата с 3,2%, а спрямо същия период на 2020 г. разликата е 7,5% в посока нагоре.

Не се наблюдават различия спрямо предходното тримесечие при въведените в експлоатация новопостроени жилищни сгради. Последните данни на Националния статистически институт показват, че Варна отново е градът с най-много въведени в експлоатация жилищни сгради, следвани от София и Пловдив, в които почти не се отчита промяна.

И трите населени места отбелязват на въведението в експлоатация новопостроени жилищни сгради спрямо същия период миналата година, като най-забележителен е в София (47%), следвана от Пловдив (30%) и Варна (15%). Бургас отбелязва спад от 1%.

Търсене

През второто тримесечие на 2021 г. се забелязва лек спад в търсенето на тристайни имоти, като те почти достигат нивото на двустайните. Търсени са както завършени (с акт 16) имоти, така и се повишават сделките „на зелено”. По данни на ARCO REAL ESTATE сделките за завършени двустайни апартаменти се случват в диапазона 120 000 Е – 140 000 Е, като тази сума може да достигне и до 150 000 Е, ако е включено паркомясто. 

Сделките за тристайни апартаменти в агенцията се случват на нива от 160 000 евро нагоре.

Забелязват се тенденция за по-къси срокове на сключване на сделки.

Запитванията в Агенцията са по-скоро за лично ползване, като последния месец постъпват и търсения за инвестиция с цел отдаване под наем или препродажба.

Преобладава търсенето в кварталите Център, широк център Банишора, Кръстова вада и Манастирски ливади, Бояна. Засилен интерес представляват и крайните квартали, където цените все още държат по-ниски нива и сделките за инвестиция и спекулация са по-изгодни.

Търсенето на парцели и през това тримесечие остава непроменено. Постъпват запитвания за парцели за жилищни сгради в града и активно се търсят парцели около София за къщи.

Предлагане

През второто тримесечие на 2021 г. преобладаващи са отново апартаментите.  Агенцията отчита ръст в предлагането на къщи спрямо предходния период, като тенденцията е в летните месеци то да се засилва.

По-голямата част от предлагането е монолитно строителство с по-голям процент на новото строителство, в етап на строеж. В крайните квартали има засилено строителство и предлагане, като цената там варира в диапазона 950 – 1400 евро/кв.м., като по-ниският диапазон е за начален етап на строителство.

Заради повишената активност на купувачите, водени от желанието си да инвестират парите си или да закупят имот за живеене, се наблюдава и задържане на имотите от страна на продавачите с цел изчакване цената им да се покачи.

Най-активно сред клиентите продавачи на Агенцията е предлагането в кв. „Кръстова вада” (1325 евро/м2), „Манастирски ливади” (1360 евро/м2), „Малинова долина” (1110 евро/м2) , „Бояна” (1250 евро/м2).

Пловдив

В Пловдив не се забелязва голяма разлика спрямо предходните тримесечия/ повечето клиенти търсят имот за собствени нужди, но се забелязва и търсенето за инвестиция. Бурното строителство в града в покрайнините и все още атрактивните цени правят града подходящ за инвестиция в имоти. Търсенията за двустайни апартаменти в града са в диапзона 45 000 – 65 000 евро, като ниският ценови диапазон е за сгради „на зелено” и в покрайнините на града. В централната част двустайните апартаменти варират в порядъка на 70 000 – 100 000 евро. Както и в Столицата, и тук двустайните и тристайните жилища са предпочитани. Тристайните апартаменти се предлагат между 80 000 – 120 000 евро, като в Център цената им варира в порядъка от 100 000 – 150 000 евро.

Най-желаният район продължава да бъде Център с цени между 1000 – 1400 евро/м2, следван от Смирненски и Въстанически, който е атрактивен с цените си (750 – 900 евро/м2).

Най-активно предлагане има в кварталите Кършияка (750 – 1000 евро/м2) и Кючук париж (650 – 900 евро/м2).

Търговски и офис площ

На пазара на търговски и офис площи има леко раздвижване, но трендът за не се инвестира активно в тях се запазва. Това беше и частта на недвижимите имоти, която беше най-засегната. Последните месеци се забелязва миграция по отношение на офис площите, като не е в посока експанзия, а по-скоро по-добри финансови условия.

Онлайн търговията до голяма степен измести физическите магазини и тяхното търсене намаля, за разлика от предлагането.

Ресторантите и заведенията отварят отново, като забелязваме предпазливост в действията им заради несигурността в ситуацията.

Ваканционни имоти

Пазарът на ваканционни имоти за второто тримесечие на 2021 година е с отново преобладаващо търсене от българи. Продължават да бъдат най-търсени двустайните апартаменти в диапазона 20 000 – 30 000 евро и тристайни до 50 000 - 60 000 евро, без такса поддръжка.

 Цените по Българското Черноморие бележат скок, като достигат до 1000 евро/кв.м. Агенцията отчита засилен интерес в Св. Св. Константин и Елена, където тези цени понякога надвишават 1000 евро/кв.м. Освен засиленото търсене там, продължава инетресът към Южното Черноморие, като Несебър бележи ръст от 55% продажби спрямо миналото тримесечие и 61% повишение спрямо същия период миналата година. Забелязва се тренд за изместване интереса към Северното Черноморие. Търсят се и селски къщи в близост до морето на цени между 50 000 – 70 000 евро.

Агенцията отчита липса на вторични продажби по Черноморието, като предизвикателството за закупуване на имот в момента е пълната заетост на комплексите.

© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени