Безплатен телефон 0800 900 25

Складът на Томасян оживя като Point Avenue

Публикувана на 12.05.2022

Живеем във време на много и различни архитектурни пластове. Сградите - паметници на културата, са една от брънките. Те са на повърхността на града, виждаме ги всеки ден, минавайки по улиците на Пловдив. Понякога ги подминаваме, а не би трябвало, защото в тях по интересен начин се преплитат времена, идеи и течения. 

И тук са на ход предприемачите, хората, от които зависи как ще запазят старините. Пловдив има доста примери на добри и лоши реконструкции на старинни сгради. Всяка от тях неволно поставя въпроси. А те са: Помним ли старините, или се страхуваме? Рушим или градим? И как успяваме да постигнем баланс между модерния стил и класиката?

 

Point Avenue замени емблематичния склад на цигарения магнат Магърдич Томасян на бул. "Руски" и ул. „Велико Търново“. Проектът е на арх. Иван Бобев. Новата жилищна сграда вече е готова и впечатлява със своя иконичен дизайн. Високите тавани и актуалният за последните години индустриален стил позволяват реализирането на първите по рода си "Лофт" жилища в града.

Последвайте ниПолезна ИнформацияСкладът на Томасян стана Point Avenue СНИМКИНовиниИнформация

"Point Avenue демонстрира уважение към старините и завидно майсторство в реставрацията - коментира арх. Виолета Раева, дългогодишен експерт в Института по паметници на културата. - Реконструираните сгради правят впечатление със своя лаконичен дизайн. Фасадите са вентилируеми, с каменна облицовка - ето защо прозорците остават в ниши, пред които са оформени ажурни метални парапети в равнината на фасадите. Декоративната украса е интерпретация на характерните украси на сградите от 20-те години, семпла и елегантна."

Последвайте ниПолезна ИнформацияСкладът на Томасян стана Point Avenue СНИМКИНовиниИнформация

Съществуващите сгради нямат статут на паметници на културата и в годините са използвани за различни функции. Част от тях са построени през 1929 г. за картонажен и тютюнев цех със склад, а друга част - през 1938 г. за работилница и склад за тютюн. През 1974 г. те са цялостно преустроени за нуждите на Факултета по дентална медицина към МУ Пловдив.

Последвайте ниПолезна ИнформацияСкладът на Томасян стана Point Avenue СНИМКИНовиниИнформация

Локацията явно също е от значение за инвеститора. Сградата попада в сърцето на Пловдив, до забележителности като Цар Симеоновата градина, Пеещите фонтани, и двата хълма - Бунарджика и Младежкия хълм. Освен че самата сграда Point Avenue е изпълнена с история, улиците и булевардите около нея също разказват за отминалите времена и заслужават специално внимание. Тук видни архитекти са проектирали къщи за най-богатите и знатни граждани в края на XIX и началото на XX век. Разходка по уличката води до дома на Борис Христов. Постройката започва историята си десет години след Освобождението, малко преди 1896 г.  И така на ул. „Велико Търново” през 1914 г. на 18 май се родил един от най-великите българи. Прочутият оперен певец отваря очи именно в подземния етаж на къщата, който тогава е служел за жилище, а днес е обикновено избено помещение. Само няколко къщи по-нататък, в посока към бул. „Руски”, на улица „Велико Търново" № 67 от 1884-та до 1905-а е живял създателят на българската стенография професор Антон Безеншек. Днес малката и сравнително къса уличка зад сградата на бившия Стоматологичен факултет (днес Point Avenue), носи името на професора.

Последвайте ниПолезна ИнформацияСкладът на Томасян стана Point Avenue СНИМКИНовиниИнформация

На тази китна и живописна улица е живял и първият главен архитект на Пловдив инж. Йосиф Шнитер (някои от къщите по "Велико Търново" са също негово дело, строени са през 80-те - 90-те години на XIX век). Любопитен факт е, че през 1941 г. ул. „Велико Търново“ е била наречена „Бенито Мусолини“ в чест на италианския диктатор.

Статия на www.marica.bg

© 2006-2024 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени