Безплатен телефон 0800 900 25

АНАЛИЗ НА ПАЗАРА НА НЕДВИЖИМИ ИМОТИ ПРЕЗ ВТОРОТО ТРИМЕСЕЧИЕ НА 2022

Публикувана на 14.07.2022

Пазарът на недвижими имоти през Qна 2022г.

Ситуацията при пазара на недвижими имоти през второто тримесечие на 2022г. не се е променила много спрямо изминалото първо тримесечие от годината.  Продължава да се говори за успокояване и нормализиране на пазара, въпреки фактори като поскъпването на строителните материали, а в последно време и техният дефицит, поради това, че се внасят предимно от Украйна и Русия. Според строителните предприемачи това допринася за покачването на цените на недвижимите имоти, тъй като се търсят други алтернативи. Според данни на Камарата на строителите средно цените на строителните материали са се повишили с около 30%, като има определени материали и суровини, които са поскъпнали с над 100%. Още един основен фактор за поскъпване на жилищата е очакваното в последно време повишаване на лихвите по ипотечните кредити. Съветът на банковите регулатори, в това число и на Европейската централна банка, е да започнат да се вдигат лихвите, а това ще оскъпи всеки един кредит. По данни на "Евростат", България е на 17-то място в Европейския съюз по поскъпване на жилищата в края на 2021г. 

Според последния макроикономически анализ на една от големите банки у нас също може да се говори за охлаждане на пазара след пика през 2021г., когато броят на сделките и цените на жилищата на места отбелязаха двуцифрени ръстове. Анкета на Министерство на финансите пък показва, че според кредитните посредници цените на жилищата ще продължат да се вдигат, но това ще става по-бавно, отколкото през изминалата година.

Жилищни имоти

По предварителни данни на НСИ през април 2022 г. индексът на продукцията в сектор „Строителство“, изчислен въз основа на сезонно изгладени данни, е с 0.6% под равнището от предходния месец. През април 2022 г. в сравнение със същия месец на 2021 г. календарно изгладеният индекс на строителната продукция намалява с 2.4%.

Спрямо първото тримесечие на 2022г. през второто се забелязва ръст при броя на сделките с имоти, отчетени в Агенция по вписванията. В София са вписани с 34% повече сделки отколкото през първите три месеца от годината. Ръст се наблюдава и в двата големи морски града, като в Бургас този ръст съответства на 35%, а във Варна – на 25% За разлика от началото на годината, към настоящия момент в Пловдив се наблюдава ръст от 5079 вписани сделки. За сравнение през първото тримесечие във втория по големина град в България даже се наблюдаваше лек спад от 3% спрямо същия период на миналата година. Общият брой на вписаните сделки с имоти за цялата страна през второто тримесечие на 2022г. бележи ръст от 4% спрямо същия период на миналата година. По предварителни данни на НСИ към месец май 2022г. въведените в експлоатация новопостроени жилищни сгради общо за страната са 1206, като за София (столица) са 162, за Пловдив – 147, Варна – 130 и Бургас – 122. Въведените в експлоатация новопостроени жилища пък са 4299 общо за страната, като София (столица) бройката е 1250, в Пловдив са 316, Варна – 596, а Бургас – 588.

Търсене

Най-търсени през второто тримесечие от годината са тристайните апартаменти, следвани с много малка разлика от двустайните жилища.

По данни на Агенцията сделките за двустайни апартаменти са в широк диапазон  и се случват на нива от 87 000 до 165 000 евро, като цената може да варира в зависимост от местоположението, степента на завършеност и състоянието на имота.   

 01                                                     

Сделките с тристайни апартаменти също са в много широк диапазон и могат да се случат на нива от 120 000 до 300 000 като отново факторите, които влияят, са състоянието на имота, районът в който се намира той, етап на строителство, включено паркомясто и т.н.   

 02

Най-силно търсене се наблюдава в районите Малинова долина, Манастирски  ливади, Бояна, Лозенец, Център, Овча купел. Традиционно се проявява интерес и към не чак толкова атрактивните, но една идея по-достъпни квартали като Левски, Сухата река, Надежда 1 и Надежда 2, Люлин 5, 6, 8 и 9.

Запазва се интересът към търсенето на къщи и парцели за строителство на къщи в покрайнините на София. Цените на къщите стартират от 200 000 и надхвърлят 1 000 000 евро в зависимост от района, в който се намира имотът, състоянието му и др. Търсене на такива имоти има в кварталите Драгалевци, Симеоново, Бояна, гр. Банкя, а също така и селата Лозен, Панчарево, Бистрица и др. В някои малко по-отдалечени от Столицата райони, могат да се намерят и по-евтини къщи, но те съответно са по-стари, неподдържани и нуждаещи се от основен ремонт, а районите, в които се намират не винаги са облагородени с всички удобства, от които клиентите се нуждаят и търсят.

     03    

Цените на парцелите също варират в много широки граници от 30 000 до 200 000 евро в районите около София, а в самия град са и значително по-високи като могат да достигнат цени до 800 000 – 1 000 000 евро.

Предлагане

Апартаментите продължават да заемат водещо място при предлагането, като основен дял вземат монолитните жилища в етап на строеж. В много райони на Столицата тече строителство на нови сгради, като част от тях са цели комплекси, които освен модерно и функционално жилище, предлагат на купувачите и голям набор от услуги и облагородени зелени пространства около самите сгради. Според данни на Агенцията най-активно е предлагането в Малинова долина (1300 – 1800 евро/кв.м), Манастирски ливади-изток (1200 – 1800 евро/кв.м), Кръстова вада (1600 – 2200 евро/кв.м). Все по-популярни стават проектите на луксозни апартаменти и модерни редови къщи в покрайнините на Столицата или извън нея, като такива може да предложи на вниманието на клиентите си и ARCO REAL ESTATE – Pancharevo Lake HousesBoyana Luxury Residence и др.

                                                                 

 04

Пловдив

През второто тримесечие на 2022г. пазарът на имоти в Пловдив е доста динамичен и цените на жилищата там продължават да се покачват. Търсенето надвишава предлагането на имоти. Голям е броят на издадените разрешителни за строеж през изминалата година, но едва при 60% от тях започва строителство, тъй като според някои източници има проблем с финансирането.

 05

Най-търсени в Пловдив са двустайните апартаменти. Средните цени на жилищата са около 1000 евро на кв.м, а в центъра достигат и над 1300 евро на кв.м При новото строителство и сделките „на зелено“ цените  на имотите са в много широк диапазон – от 650 до 1500 евро на кв.м Предпочитаните райони в града са кварталите Каменица, Кършияка, Смирненски и Западен.

 06

Най-активно остава предлагането в районите Христо Смирненски  (900 – 1400 евро/кв.м), Кършияка (950 – 1500 евро/кв.м), Кючук Париж, където имотите на шпакловка и замазка се предлагат на цени от 800 – 1000 евро кв.м и от 1100 до 1200 евро/кв.м., като завършени, Западен (850 – 1200 евро/кв.м).

Все по-засилено е търсенето на къщи в близост до околностите на Пловдив. Предимно се търсят имоти на 10 км от града на цена около 80 000 евро. Купувачите са предимно млади хора от IT сектора, които могат да работят дистанционно. Предпочитани са селата Труд, Белащица и др. Усвоените жилищни кредити през първото тримесечие на тази година в Пловдив са с 36% повече спрямо същия период на изминалата година, а средният размер на кредита се е повишил с 8%. Купувачите в Града  под тепетата  предпочитат по-големи жилища – с три и повече спални, както и завършени имоти.

Ваканционни имоти

И през второто тримесечие от годината при пазара на ваканционни имоти продължава положителната тенденция все повече българи да инвестират парите си в имоти, намиращи се на морските ни курорти. Сделките с ваканционни имоти са много активни, като купувачите са предимно с лични средства или използват частично банково кредитиране. Основната цел вече е имотът да се ползва като второ жилище, което да служи за почивка, а не толкова да бъде отдавано под наем. Купувачите искат да спасят спестяванията си от инфлацията, купувайки ваканционни имоти. Едно от основните изисквания на клиентите е да няма такса обслужване, а районите, които са предпочитани от българските граждани, са предимно по Южното Черноморие. Търсят се предимно студиа и двустайни апартаменти, за предпочитане напълно обзаведени и готови за живеене, като на повечето места вече минават психологическата граница от 1000 евро/кв.м. Крайните цени на двустайните апартаменти варират между 35 000 и 65 000 евро, като тези цифри могат да са и по-високи в зависимост от големината, местоположението и вида на имота. Според експертни данни поскъпването при ваканционните имоти за последната година е между 15 и 30%, а основания за това са поскъпналите строителни материали, активното търсене на този вид имоти и др. Цената на самото жилище се определя и от района, в който се намира то, както и от местоположението му – по традиция имоти с гледка към морето или на първа линия са по-скъпи.

Към Северното Черноморие интерес проявяват предимно българи и германски граждани. Предпочитани са градове като Бяла, Обзор и Балчик, а напоследък голям интерес се забелязва и към к.к. Св. Св. Константин и Елена, който в последно време се превръща повече в комплекс за живеене, отколкото във ваканционен. Украинските граждани засега движат предимно пазара на наеми

© 2006-2024 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени