Безплатен телефон 0800 900 25

АНАЛИЗ НА ПАЗАРА НА НЕДВИЖИМИ ИМОТИ ПРЕЗ ТРЕТОТО ТРИМЕСЕЧИЕ НА 2022

Публикувана на 12.10.2022

header

Пазарът на недвижими имоти през Q3 на 2022г.

През третото тримесечие на 2022г. активността на пазара на недвижими имоти у нас започва да намалява с леки темпове. До края на годината очакванията са цените на жилищата да намалят темпа на растеж, но вероятността да има спадове е незначителна, тъй като има недостиг на предлагане, особено в столицата. От решаващо значение за пазара е страната да се справи с настъпващите все по-бързо енергийна и газова кризи, както и със сериозната инфлация. Въпреки това предвижданията на експертите са, че броят на сделките от второто тримесечие ще се запази или ще бъде с незабележителни спадове. За момента спадове са отчетени на много малко места – Плевен (спад от 2%), Стара Загора (спад от 1%). Във Варна се отчита ръст в броя на сделките с 20% за първата половина на годината спрямо същия период на предходната, която беше най-силната за последните 12 години. В София ръстът е по-малък, но въпреки това все още е 4%.

Според експертите в бранша сериозно притеснение би било ако ръстът на цените на жилищата започне да надвишава този на доходите на хората, което би направило пазара на недвижими имоти недостъпен за голяма част от населението на страната. По данни на НСИ за първото тримесечие на 2022г. цените на жилищата са нараснали с около 8%, което все още не доминира над повишаването на доходите в България.

Според данни на една от големите банки в страната средната стойност на теглените кредити за покупката на жилище постоянно расте през последните години. През 2020 г. средната стойност на кредита е 108 000 лв., през 2021 г. е 124 000 лв., а през настоящата достига 150 000 лв., като за столицата средният размер на ипотечния кредит е 214 000 лв.

В краткосрочен план се очаква пазарът на недвижими имоти в страната да остане стабилен.

Жилищни имоти

По предварителни данни през юни 2022 г. индексът на продукцията в сектор „Строителство“, изчислен въз основа на сезонно изгладени данни, е с 1.4% под равнището от предходния месец. През юни 2022 г. в сравнение със същия месец на 2021 г. календарно изгладеният индекс на строителната продукция намалява с 0.5%.

Индексът на продукцията в сектор „Строителство“ се понижава с 0,5% през юли 2022г. в сравнение с предходния месец. Намаление е отчетено както при гражданското (инженерното строителство), така и при сградното строителство съответно с 0.7 и 0.4%.

Спрямо юли 2021г. строителната продукция намалява с 1.1%. Намаление е регистрирано при гражданското (инженерното) строителство – с 3.1%, докато при сградното строителство се наблюдава увеличение с 0.5%.

Отбелязва се спад при броя на сделките с имоти, отчетени в Агенция по вписванията спрямо второто тримесечие на 2022г. В София са вписани 7402 сделки, което е с 32%  по-малко от вписаните през вторите три месеца на годината. В Бургас са вписани 2164 сделки спрямо 2259, а във Варна 3921 спрямо 4328. Спад се наблюдава и в Пловдив, където са вписани 4200 сделки за разлика от миналото тримесечие, когато са вписани 5079 сделки. Общият брой на вписаните сделки с имоти за цялата страна през третото тримесечие на 2022г. е 62 459 или спад от 7% за същия период на миналата година.

По предварителни данни на НСИ към месец август 2022г. въведените в експлоатация новопостроени жилищни сгради общо за страната са 1128. За София (столица) са 165, за Пловдив – 163, Варна – 125 и Бургас – 138. Въведените в експлоатация новопостроени жилища общо за страната са 3826, като в София (столица) бройката е 1026, в Пловдив са 533, Варна – 530, а Бургас – 472.

Търсене

Според данни на ARCO REAL ESTATE през третото тримесечие на годината по традиция най-търсени са тристайните и двустайните жилища, като съвсем лек превес вземат вторите. Сделките за двустайни апартаменти се движат в широк диапазон  и могат да се реализират на нива от 87 000 до 170 000 евро, като цената може да варира в зависимост от местоположението и състоянието, в което се намира имотът.  

1

  Сделките с тристайни жилища също са в много широк диапазон и могат да стартират на нива от 120 000 до 380 000 евро, а в части на столицата, като идеален център, могат да достигнат и до 500 – 550 000 евро, като отново факторите, които влияят, са състоянието на имота, районът, в който се намира и т.н. Към имотите могат да се предлагат гаражи или паркоместа, които допълнително оскъпяват крайната цена на сделката.

2

Най-активно е търсенето на жилища в кварталите Манастирски ливади, Витоша, Младост 4, Студентски град, Малинова долина, Кръстова вада. Интерес в търсенето се отчита още и в районите Бъкстон и Павлово.

Спрямо предходното тримесечие на 2022г, през третото се отчита ръст при търсенето на къщи. Профилът на купувачите в голям процент от случаите се свежда до семейства на средна възраст със стабилни доходи. Те имат изискване за по-спокоен начин на живот, но в същото време търсят и близост до големия град. Обикновено могат да си позволят работа от вкъщи и са готови да изтеглят кредит за комфортен дом, който да бъде сред природата. Търсят се къщи в  кварталите Драгалевци, Симеоново, Бояна, Владая, Банкя, Лозен, Панчарево, Бистрица, Нови Искър, Волуяк и др. Цените на къщите са в диапазон от 200 000 и могат да достигнат до 700 000 евро, а в някои случаи и над 1 000 000 евро, в зависимост от района, в който се намира имотът, състоянието му и др.

3

Засилен интерес към парцели за момента не се наблюдава спрямо миналото тримесечие на годината. Цените им са в много широки граници от 50 000 до 300 000 – 400 000 евро в районите около София, а в самия град са и значително по-високи, като могат да достигнат и до 2 000 000 евро.

Предлагане

И през третото тримесечие на годината предлагането на жилища остава ограничено в сравнение с търсенето. По традиция основен дял заемат апартаментите, като по данни на Агенцията най-активно се предлагат тристайни жилища, следвани от двустайните. Продължава засиленото строителство на нови сгради в много райони на столицата. Най-активно е предлагането в кварталите Малинова долина (1500 – 2000 евро/кв.м.), Кръстова вада (1600 – 2300 евро/кв.м.), Витоша (1600 – 1880 евро/кв.м.) Тези цени могат да бъдат в много широк диапазон, в зависимост от това, дали имотите са завършени или не. Предлагане има и в някои райони на столицата, които доскоро не се смятаха за толкова привлекателни, като например Дружба. Кварталът е с развита инфраструктура и удобен транспорт, бързо може да се стигне до центъра на града с метро. Има парк, множество детски площадки, училища и детски градини, които са едни от основните проблеми в развиващите се нови квартали. Именно там ще бъде реализиран и най-новият проект на ARCO REAL ESTATE – SONA home.

4

Пловдив

 През последните месеци пазарът на недвижими имоти в Пловдив показва постоянен растеж, като в последно време средните цени на жилищата там започнаха все по-често да минават и психологическата граница от 1000 евро/кв.м. От миналата година до момента цените на жилищата в града са се повишили с между 10 и 15%.

 

5

Както и в столицата, така и тук превес има търсенето за сметка на ограниченото предлагане. По-предпочитани от купувачите са жилищата ново строителство, като се набляга на кварталите с по-ниски цени, които в момента се развиват активно. Търсят се двустайни и тристайни апартаменти, като цените се движат в широк диапазон, в зависимост от това, дали жилищата са завършени и къде точно се намират.

 

6_1

 

Предпочитаните квартали в града остават Тракия, Западен, Смирненски, Каменица. Най-активно е предлагането в районите Христо Смирненски и Младежки хълм (1000 – 1200 евро/кв.м.), Централен район (1200 – 1500 евро/кв.м.),  Кършияка (1000 – 1200 евро/кв.м.). Продължават да се търсят къщи в близост до Пловдив. Клиентите търсят едновременно спокойствие и възможност за дистанционна работа. Предпочитани са селата от Родопската яка, но купувачите се оглеждат за имоти и в по-равнинните местности, в близост до индустриалните зони на града.

 Ваканционни имоти

Според експертите в бранша ваканционните имоти пишат нова глава в развитието си. От началото на годината до настоящия момент на пазара на ваканционни имоти се отчита засилено търсене и слабо предлагане. В морските и планинските ни курорти цените на жилищата се повишават, а предлагане на качествени оферти почти няма. Българските граждани продължават да са все така активни и да искат да инвестират парите си, за да придобият собствен имот. Собствено жилище на море или планина е изключителен плюс, тъй като освен възможност за дистанционна работа, дава сигурност при липса на свободни места по хотелите, както и на всички удобства, от които има нужда конкретният собственик.

Според данни на Агенцията по вписванията сделките в курортите ни отбелязват изумителни ръстове, като примери са Несебър – 90%,  Царево – 34%, Балчик – 30%, Поморие – 17%, Смолян – 34%.

Цените в черноморските ни курорти са се повишили с около 25% от миналата година. Едностайни апартаменти вече трудно могат да се намерят под 25–35 000 евро, в зависимост от мястото на имота и гледката му. В Слънчев бряг, Св. Влас и Несебър не може да се закупи имот под 40 000 евро, като цените за тристайни апартаменти стартират на нива от 50 000 евро.

© 2006-2024 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени