Безплатен телефон 0800 900 25

Интервю за Economy News със Златко Колев от ARCO REAL ESTATE

Публикувана на 12.05.2023

Кои са най-предпочитаните фамилни квартали; кое определя най-желаните квартали и ще има ли промяна при лихвите по ипотечните кредити?

 

Новите столични квартали като Малинова долина и Витоша са сред най-предпочитаните в столицата от млади семейства с деца.  Кръстова вада е начело в класацията. Причината е, че там вече има изградени детски градини, бърз достъп до центъра, както и голям търговски център. Лозенец и Хладилника също не спират да са привлекателни за този профил купувачи.

Макар да има тенденция на отдръпване заради високите такси за поддръжка, затворените комплекси също остават търсен вариант за младите семейства, защото предлагат спокойствие и вече изградени детски площадки.

Според Златко Колев техните купувачи могат да бъдат разделени на три типа. Първите търсят добре изградена транспортна комуникация, вторите имат собствен автомобил и се концентрират върху други фактори като вид жилища, а за последните приоритет е цената и съответно се насочват към по-бюджетните имоти.

Спад на цените  на имотите в крайните квартали

По отношение на цените на имотите, генералната тенденция е, че те задържат стойностите си на база последното тримесечие, като разлика има само при панелните жилища и имотите в крайните квартали, които губят част от стойността си, заради напредналия експлоатационен период.

За сравнение - преди 3 месеца цената за панелно жилище е била средно 1800 - 1900 евро за квадратен метър. Но в момента на тези цени е трудно имотите да се продадат. Въпреки индексацията и динамиката при цените на строителните материали, пазарът на недвижими имоти държат цени.

Средната цена на новото строителство в София е от 1200 до 2200 евро на квадратен метър и най-вероятно равнищата ще се задържат за следващите три месеца.

Ситуацията с малките населени места около столицата също бележи промяна. Ръстът в цените на къщите около София, в последната година и половина  отбелязват ръст с над 40%. За разлика от южната час на София, в западната част се забелязва ускорено строителство на къщи на прилични цени.

Определящи фактори за цените на имотите са локацията, видът  на сградата, етажът (към по-високите има по-голям интерес), състоянието на имота и изложението.

Лихвите по ипотечните кредити остават стабилни

През последните шест месеца се случиха рестрикции по отношение на лихвите на ипотечните и потребителските кредити. Към момента те са  стабилни и държат стойности между 2.19% и 3.91%. Някои банки дори предлагат индивидуални промоции за ипотечните кредити за определен период от време. Прогнозата на експертите е, че през следващите месеци, нещата ще се задържат на това ниво.

© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени