Безплатен телефон 0800 900 25

АНАЛИЗ НА ПАЗАРА НА НЕДВИЖИМИ ИМОТИ ПРЕЗ ТРЕТОТО ТРИМЕСЕЧИЕ НА 2023

Публикувана на 27.10.2023

През третото тримесечие на 2023г. не се наблюдават значителни промени при пазара на недвижими имоти спрямо предходното тримесечие. Продължава да се говори за охлаждане на пазара, както и за спад на цените на жилищата, но все още не се наблюдават сериозни спадове. Купувачите стават все по-разумни и не бързат да купуват, успяват да намалят началната продажна цена на имота и доста от сделките се сключват след направен компромис от отсрещната страна. В оставащите месеци до края на настоящата година не се очакват съществени промени на пазара и продължават  прогнозите за спад в броя на сделките и забавяне на ръста на цените на жилищата.

 

 

Средните цени на жилищата задържат нивата си и съществени промени спрямо предходното тримесечие не се наблюдават, като за двустаен апартамент са между 1600 - 1800 евро/кв.м., а за тристаен между 1500 – 1700 евро/кв.м., като тези стойности могат да варират в широк диапазон в зависимост от това в кой район се намира имотът и в какво състояние е. В центъра на Столицата и районите от широкия център цените стартират от 1800 евро/кв.м., като средната цена за района на идеален център е около 2500 евро/кв.м., отново в зависимост от точното местонахождение на имота и неговите характеристики.

Най-предпочитани от купувачите остават Южните райони на София и централната част на града. Водещи за купувачите са предимства като удобен достъп до градски транспорт, възможност за паркиране, близост до търговски вериги и детски и учебни заведения.

 

През третото тримесечие на годината в компанията се отчита лек спад при търсенето на къщи и офис и търговски площи.

 

Предлагане

През третото тримесечие на 2023г. не се наблюдават сериозни промени при предлаганите имоти спрямо предните три месеца на годината. Най-предлагани отново са двустайните и тристайните апартаменти незавършено строителство, около етап груб строеж.

 

Най-активно е предлагането в районите Малинова долина, Витоша, Овча купел, поради активното строене на нови сгради в тези райони.

Средните цени на предлаганите имоти са в широк диапазон между 1300 евро/кв.м. до около 2000 евро/кв.м., в зависимост от фазата на завършеност на имота, местоположението, характеристиките му и възможността за предлагане на паркомясто или гараж.

Предлагането на къщи в близост до София е ограничено. В последно време се наблюдава предлагане на модерни редови къщи, строящи се в покрайнините на София. Обикновено този тип имоти са луксозни и комфортни, но и цените им са високи.

Предлагането на офис и търговски площи остава ограничено и през това тримесечие на 2023г.

 

Пловдив

Съществени промени през третото тримесечие на 2023г. на пазара не недвижими имоти не се наблюдават и в Пловдив. Според данни на Arco Real Estate се отбелязва лек спад в търсенето, но спад в цените продължава да не се наблюдава.

 В зависимост от характеристиките на имота и неговото местоположение, средните цени могат да варират от 800 до около 1200 евро/кв.м. Предпочитани райони в града са Тракия, район Централен, район Западен. По данни на агенцията не се наблюдава интерес при търсенето на търговски и офис площи, както и на парцели.

 

 Основен дял при предлагането заемат апартаментите, като се предлагат предимно двустайни и тристайни жилища. Най-активно е предлагането в районите Христо Смирненски, където средните цени са между 1000-1400 евро/кв.м., Парк Отдих и Култура отново със средни цени в същия диапазон 1000-1400 евро/кв.м., Кючук Париж, Южен и Остромила, където имотите на шпакловка и замазка се предлагат на цени от 850-1200 евро/кв.м., Тракия със средни цени от 1000-1200 евро/кв.м. и Центъра с цени в диапазона между 1500-2000 евро/кв.м.

 

Ваканционни имоти

  През третото тримесечие на годината при пазара на ваканционни имоти не се наблюдават сериозни разлики спрямо предходното тримесечие. Търсенето е умерено, интересът от страна на купувачите е слаб.

Цените на имотите в хубавите комплекси остават около 1000 евро/кв.м., но могат да се намерят имоти и на по-ниски цени, в зависимост от местоположението и качеството на конкретния имот. Предпочитани от клиентите са имоти с хубава локация и в близост до морския бряг.

Най-предлаганите имоти и през това тримесечие остават двустайните апартаменти и студиата. Най-активно е предлагането в Слънчев бряг.

© 2006-2024 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени