Безплатен телефон 0800 900 25

Евгени Василев - управител на ARCO в интервю за БНР Варна

Публикувана на 17.11.2023

Без значителни промени на пазара на недвижими имоти у нас. Това каза за Радио Варна Евгени Василев, собственик на строителна фирма и на агенция за недвижими имоти.
 
Според Евгени Василев, до края на годината няма да има значителни промени в пазара на недвижими имоти. Очаква се да няма осезаем ръст на цените на имотите. 
 
"В сферата на недвижимите имоти локацията е определяща цената на имота. След Ковид има много хора, които искат от да се преместят от по-малко в по-голямо жилище.
 
Също така движението е от панелните блокове към ново строителство. Базата от имотите, построени преди 1989 година, е огромна и все още много хора живеят в тях. Но през следващите 20, 30, 40 години те ще търсят ново строителство."
 
Какво правим с панелните блокове?
 
"Представям си, че след 50 години тези сгради ще се премахнат и на тяхно място ще се строи нещо много по-модерно. След 50-60 години тези сгради ще са на по над 100 години. Техният жизнен цикъл е толкова, че и по-малко. Така че най-логично е да се използва земята, на която са построени и да се реализират нови и много по-модерни сгради." 
 
Евгени Василев отчита, че купувачите на недвижими имоти проявяват повече разум, като не бързат да сключват сделка, под влиянието на емоциите. 
 
"Това, което характеризира пазара в момента, е малко по-бавното сключване на сделките. Защото клиентите избират. Имат голям избор в момента. По-малко са сделките, но цените не са паднали. Което е интересен феномен. Купувачите могат да избират, могат и да поставят условия."
 
В София, например, се забелязва спад на сключените сделки, сравнено с предходното тримесечие - 7001 срещу 8615. Спадове се забелязват още в Пловдив и Варна, но за сметка на това има ръст в Бургас - 1931 сделки срещу 1736 за предходните три месеца.
 
"Статистиката показва, че хората купуват и на кредит и с лични средства - 50:50. Друга беше ситуацият в началото на миналата година, когато инфлацията тръгна рязко нагоре. Тогава много хора инвестираха собствени средства, готови пари, изкарани в годините назад. Хората инвестираха собствени средства с цел да ги предпазят от инфлацията." 
 
Двустайните и тристайни апартаменти в незавършена фаза, на етап груб строеж, са най-предлаганите, сравнено с предишните три месеца от годината. 
Цялото интервю с Евгени Василев, собственик на строителна фирма и на агенция за недвижими имоти чуйте в звуковия файл.
© 2006-2024 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени