Безплатен телефон 0800 900 25

Добри прогнози за пазара на недвижими имоти у нас

Публикувана на 19.02.2024

През последните три месеца от 2023 г. българският пазар за недвижими имоти се отличава със стабилност по отношение на търсенето. В сферата обаче това означава „застой“.

Купувачите по-дълго избират имоти и все по-бавно пристъпват към финализиране на сделката, гласят данните, предоставени от агенция Arco Real Estate.

Според статистиката в Агенцията по вписванията, въпреки лекото повишаване през последните четири месеца, продажбите в страната ни за периода от една година намаляват.

През 2022 г. беше регистрирано значително покачване на цените на фона на общата инфлация. В последно време се забелязва по-плавен ръст на този показател, сравнявайки го с предходната година.

Водени от търсенето, съгласно „златното правило“ в ценообразуването при свободната пазарна икономика, в разглеждания период стойностите на имотите в България достигнаха най-високите си нива в историята. Но каква всъщност е причината за спада на броя изповядани сделки?

Купувачите обмислят по-дълго, преди да сключат предварителен договор

Според проучванията купувачите по-дълго обмислят не толкова характеристиките на имота или условията на договора, колкото собствените си възможности. Финансовата нестабилност, както и неясните перспективи в дългосрочен план карат мнозина да подхождат с повишено внимание, преди да се обвържат с кредит.

Засилената бдителност и колебание често се дължи на нуждата от проследяване на лихвите проценти или надеждата за очакван спад в непосилните за мнозина стойности на жилищата. Важно е да отбележим, че приблизително 60% от имотните сделки в България се реализират след финансиране от банка. Засега страната ни се отличава като една от държавите с най-ниски лихви по ипотечните кредити в Европа.

Други предпоставки за спада на сделките са пониженият брой оферти за традиционно по-изгодните жилища „на зелено“, лавинообразният скок в цените на имотите в големите български градове както ново строителство, така и на вторичния пазар.

Увеличават се имотните сделки в четвъртото тримесечие

През четвъртото тримесечие на 2023 година броят на сделките с недвижими имоти в страната нараснаха: само в София за този период са сключени 10 075 сделки в сравнение с 7001 през предходните три месеца.

Градове като Пловдив, Бургас и Варна отчитат увеличение, като в цялата страна осъществените продажби в края на 2023 г. са 62 398, а през лятото – 54 277. Но в сравнение със статистиките от пиковата по този критерий 2022 година, се отчита спад.

От данните на НСИ за третото тримесечие на 2023 г. се вижда, че в страната са въведени в експлоатация 1239 новопостроени жилищни сгради, което показва спад със 7.3% в сравнение със същия период на 2022 г. Може да се забележи, че най-голям дял от новопостроените обекти се състои от къщи – 76%, последвани от жилищни кооперации - 15.3%.

Изисквания в търсенето на нов имот

От последните три месеца на 2023 г. се забелязва отново тенденцията за търсене на по-обширни апартаменти за обитаване. Тристайните жилища са най-желани, след тях са двустайните, а по-слабо търсени са едностайните и многостайните. Все повече купувачи се насочват към готови и обзаведени обекти и с цел инвестиция, и за лично ползване.

Стойност на българските жилища

Колкото по-високи са цените на имотите, толкова по-големи кредити се теглят от потенциалните купувачи. Статистиката на една от водещите банки в България сочи, че с около 10% се е увеличил ръстът на ипотеките и догонва средната сума от 200 000 лева.

Стойностите на апартаментите запазват положението си, без да има особени сътресения в сравнение с третото тримесечие. 1600 и 1800 евро на кв. м. е ориентировъчно стойността на жилищата, а около 1500 и 1700 евро на кв. м. – на тристайните апартаменти. Разбира се, редица индивидуални характеристики определят продажбената цена на конкретния имот и местоположението е една от основните. Софийските обекти стартират от 1800 евро на кв. м., докато в сърцето на столицата е възможно да стигнат до 2500 евро на кв. м. В кварталите Яворов, Изгрев и Иван Вазов цените остават високи, варирайки от 2300 и 2800 евро на кв. м. до над 3000 евро на кв. м.

Най-желаните софийски райони

Голям интерес се проявява към южните райони на София и обширната централна софийска част. Кварталите Младост, Овча купел 2 и Полигона си остават все така желани от потенциалните купувачи. Според проучването това, което ги привлича най-много, са лесно достъпният градски транспорт, удобните паркинги в зоните, достатъчното наличие и по-свободното ползване на магазини, ресторанти, аптеки и учебни заведения.

Офертите за жилища не търпят значителни промени

През последните три месеца на 2023 г., сравнени с по-рано същата година, че дори и с 2022г., няма значителни промени по отношение на предлагането на жилища. Двустайните и тристайните апартаменти „на зелено" продължават да бъдат най-изгодни заради масовото застрояване на нови постройки в София. Ако през първите две десетилетия на 21. век се гледаше с леко недоверие към този тип имоти, то през 2023 година интересът се увеличава. В софийските квартали Банишора, Витоша, Малинова долина и Овча купел се забелязва пик на новопостроените жилищни комплекси, като там е и най-силно предлагането на недвижими имоти. Цените на апартаментите в тези зони варират от 1300 и 2000 евро на кв. м., имайки предвид че това зависи и от степента на завършеност, местоположението и т.н.

В района на столицата е затруднено предлагането на къщи, но все пак има добри възможности за редови, двуфамилни или многофамилни къщи в нови интегрирани комплекси от затворен тип.

Наблюдава се лек спад в имотния пазар в Пловдив

Статистиката на Arco Real Estate сочи, че лекият спад в търсенето на пловдивския имотен пазар не понижава стойностите на обектите. Регистрирано е леко покачване на интереса към парцели в сравнение със средата на миналата година, но то остава значително по-слабо от 2022 г. В Пловдив е все така висок интересът към намиране на къщи, като ориентировъчните стойности на имотите там са между 900 и 1500 евро на кв. м. По-предпочитани места в града продължават да бъдат кварталите Младежки хълм, Христо Смирненски, Кършияка и Тракия. Състояние на ваканционните имоти в България Няма особени промени на пазара на ваканционни имоти у нас в сравнение с предишните няколко месеца. Въпреки намаленото търсене и ниския брой на сключените сделки, цените на обектите не се понижават.

Ориентировъчната стойност на студио се запазва около 1000 евро на кв. м, за двустайни апартаменти тя варира между 1050 и 1100 евро на квадратен метър, а на тристайните достига 1200 евро на квадрат.

Очаквания през 2024 за българския пазар на имоти

Засега 2024 г. вещае добри прогнози за пазара на недвижими имоти у нас. Предстои да сме свидетели на спокоен и стабилен сектор, без особени сътресения в продажбите. Може и да се наблюдава леко покачване на лихвите по ипотечните кредити, компенсирано от ръста в доходите.

Според специалистите е много вероятно инфлацията в България да продължи да се балансира, като не предстоят нито значителни промени в стойностите на жилищата, нито отлив на търсенето в първата половина на годината.

 

Източник: Дивидент

 http://tinyurl.com/59jpw2wd 

© 2006-2024 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени