Безплатен телефон 0800 900 25

Френският пазар на имоти се събуди от двугодишен сън

Публикувана на 14.01.2016

Капиталовите стойности на френските имоти отчетоха първия си ръст от две години през шестте месеца до юни

Френският пазар на имоти изплува от двугодишния си спад, като за първото полугодие на 2010 г. отчете повишение на капиталовите стойности от средно 1,6%, сочи индекс.

За двете години до края на 2009 г. капиталовите стойности във Франция се понижиха общо с 18%, главно заради повишението на доходността, както и от понижение на наемните нива през втората половина на миналата година.

През първите шест месеца на тази година доходността имаше най-голямо значение върху капиталовия ръст, който мина на положителна територия за първи път от две години, се казва в доклад на IPD.

Началната доходност отчете свиване от 40 базисни пункта към края на второто тримесечие средно до 6,1%, докато наемите останаха стабилни.

Доходността от наеми през шестте месеца до юни се понижи с 10 пункта до 3%, което, заедно с капиталовия ръст спомогна за достигане на обща доходност от 4,7% за шестте месеца.

Според индекса най-силното повишение в капиталовите стойности е отчетено в централния бизнес район в Париж, както и в западната част на града, където показателят нарасна съответно с 2,8% и 2,7%.

„Френските имоти накрая обърнаха тренда след стръмен цикъл на капиталово преобразуване, провокиран от доходността, който доведе до понижение на стойностите на имотите с една пета”, коментира Кристиян дьо Керангал, управляващ директор в IPD за Южна Европа.

„От средата на 2009 г. се появиха много инвеститори, разполагащи с капитал, които търсят да закупят първокласен инвентар; имоти в първокласни локации с финансово стабилни наематели и продължителни споразумения за наем. Тъй като търсенето в този сегмент от пазара изпреварва предлагането, доходността бързо се понижи, което задълбочи спреда между доходността при първокласните и второстепенните имоти. В действителност, въпреки че ценовото преобразуване протече при всички сегменти на пазара, за в бъдеще все още може да възникне известен негативен натиск върху стойностите на по-нискокачествените имоти”, добавя той.

www.investor.bg

© 2006-2019 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени