Безплатен телефон 0800 900 25

Офис наемите в ЦИЕ се стабилизират

Публикувана на 15.01.2016

Букурещ е единственият пазар в проучването, на който офис наемите ще продължават да спадат през следващите 12 месеца

Процеси на стабилизация при наемите на офис площите в Централна и Източна Европа от началото на есента забелязват консултанти, като тази тенденция се очаква да се установи на повечето от пазарите на континента през следващите 12 месеца.

На повечето пазари в региона, включени в проучване на консултантската компания Jones Lang LaSalle (JLL), наемите навлизат във фаза на стабилизация или лек ръст.

Букурещ е единственият пазар, на който се очакват още спадове през следващите месеци. България не е включена в анализа.

Офис пазарът във Варшава е един от малкото в региона, който вече е преминал във фаза на ръст.

Някои от страните в Западна Европа като Франция и Великобритания вече отчитат повишения от съответно 7,1% и 13,3% през второто тримесечие в сравнение с първото.

Според компанията перспективите за следващите 12 месеца са положителни за пазарите в Лондон и скандинавските страни, като ръстове са възможни и във Франция и Германия.

За разлика от тях в страни като Барселона, Мадрид, Дъблин и Атина низходящият цикъл все още не е преминал.

Това е и мнението на други специалисти.

Според Ангъс МакИнтош, директор "Проучвания" в консултантската компания King Sturge, въпреки че като цяло на пазара в Европа няма опасност да се стигне до двойно дъно, редица пазари, главно в Южна Европа, ще преминат през продължителен период на стагнация, при който капиталовите стойности в най-добрия случай ще останат непроменени.

www.investor.bg

© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени