Безплатен телефон 0800 900 25

Цените на американските бизнес имоти достигнаха 8-годишно дъно

Публикувана на 15.01.2016

Индексът на Moody’s Investors Service бележи спад от 3,3% през август спрямо предходния месец

Цените на бизнес имотите в САЩ се понижиха за трети пореден месец през август, достигайки най-ниското си ниво от осем години насам заради спадащите стойности на проблемните активи, сочи индексът на Moody’s Investors Service.

Индексът на компанията за цените на бизнес имотите в САЩ (Moody’s/REAL Commercial Property Price Index) падна с 3,3% спрямо предходния месец, задминавайки следкризисното дъно от октомври 2009 г., посочват от компанията. Показателят е с 45% под пика си от октомври 2007 г. и на най-ниското ниво от юни 2002 г.

Данните сочат „пазар с три разклонения“, посочва управляващият директор на компанията Ник Левиди, цитиран от Bloomberg. Цените на проблемните сгради – такива с просрочени ипотеки, в процес на принудително отнемане или чиито собственици са във фалит, „падат рязко“, докато стойността на най-добрите активи расте бързо, а на по-малките имоти остава без изменение, допълва той.

Според данните на компанията над 25% от продажбите през август са на проблемни имоти.

„Има малък набор от стабилни големи активи на основните пазари, които се търсят”, коментира Нийл Елкин, президент на базираната в Ню Йорк компания Real Estate Analytics LLC, чиито данни се ползват за индекса на Moody’s. „Извън тези първокласни активи има има доста драстично движение на цените надолу.”

Цените на имотите-трофеи растат

Цените на най-добрите сгради в Ню Йорк, Вашингтон, Сан Франциско, Бостън, Лос Анджелис и Чикаго – пазарите, предпочитани от институционалните инвеститори, през август са с 23% по-високи от дъното през 2009 г., сочи анализ на Дейвид Гелтнер, директор „Проучвания“ в MIT Center for Real Estate в Кейбридж в Масачузетс. В Ню Йорк, Сан Франциско и Вашингтон ръстът на т. нар. имоти-трофеи е 37% спрямо дъното от миналата година.

Цените на бизнес имотите ще останат „променливи“ в идните няколко месеца заради относително малкия брой продажби и опасения, че икономиката може да се забави, прогнозират от Moody’s.

www.investor.bg

© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени