Безплатен телефон 0800 900 25

Няколко прогнози за строителния сектор на главния архитект на София

Публикувана на 15.01.2016

Няма да има нискокачествено строителство или без инфраструктура, дошъл е краят на строителството на зелено, убеден е Петър Диков

Няколко прогнози относно бъдещото развитие на строителния сектор у нас направи главният архитект на столицата Петър Диков по време на дискусионен форум на тема „Строителство и недвижими имоти“ днес.

По думите му вече няма да се случва строителство без инфраструктура, няма да има нискокачествено строителство, нито пък нискокачествени проекти, защото при толкова наситен пазар това би ги направило непродаваеми.

Няма да има печалби над 20-25%, нито пък печалбата ще е сигурна, а инвестицията ще е риск, коментира той.

Дошъл е и краят на строителството с чужди пари „на зелено“, убеден е Диков.

Ключов за всяка инвестиция ще е прецизният маркетинг, прогнозира още той и допълни, че за съжаление, малко хора в България го умеят.

Към момента в София се стартира строителство основно на еднофамилни къщи и големи обекти, каза Диков.

Платените такси за строителни разрешителни тази година са в размер на 15 млн. лв., което е с 10 млн. лв. по-малко от 2009 г. и три пъти по-малко от 2008 г., съобщи той. Зад сумата от 15 млн. лв. стоят около 1,5 млн. кв. м площи. Три четвърти от цената обаче е платена за 3-4 обекта, които са предимно търговски площи.

Диков определи тези проекти като „последната вълна големи търговски обекти“. Според него в близко бъдеще едва ли ще има толкова голям обем.

Като добър сигнал за пазара той посочи, че нарастват разрешителните за производствени сгради.

Метрото е „новият инвестиционен гръбнак“ на столицата, каза Диков. „Досега двата гръбнака бяха бул. „Цариградско шосе“ и „България“, по които се лепеше всичко“, коментира той.

Цените на парцелите по локациите на метрото растяха на фона на общия спад, каза по време на форума Симеон Митев, управител на агенция „Шанс – 96“.

Според неговите наблюдения активните купувачи днес търсят малки крайградски парцели за вили или къщи, за 20-50 хил. евро. Друг относително активен купувач са търговските вериги, които търсят терени на булеварди или навътре в кварталите. Често обаче тези парцели попадат в зони, в които е предвидена висока плътност на застрояване, която те не могат да оползотворят, защото искат да строят само на едно ниво, обясни Митев.

Той очаква още 10-15% спад на офертните цени на парцелите, както и по-сериозно оживление на пазара през април.

Печалбите на инвеститорите вече ще са 10-15%, а не 100%, коментира още Митев.

Строителните компании залагат 8-10% печалба, отговори Светослав Глосов, председател на Камарата на строителите в България. „Големите печалби се реализират от възложителите, но там и рискът е по-голям“, каза той.

Глосов коментира още, че отпадналите 1100 фирми от Централния професионален регистър на строителите са по-малък брой от очакванията на камарата, което изтълкува като добър признак за сектора.

www.investor.bg

© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени