Безплатен телефон 0800 900 25

Британските жилища поскъпнаха с 1,8% след рекордния спад през септември

Публикувана на 15.01.2016

Цените на британските жилища се повишиха през октомври, заличавайки близо половината от рекордния спад, отбелязан през предходния месец, на фона на приготовленията на правителството за най-големите съкращения на разходите от Втората световна война насам.

Средната цена за жилище нарасна през октомври с 1,8% до 164 919 паунда (266 хил. долара) спрямо септември, когато се сви с 3,7%, сочат данните на Halifax, цитирани от Bloomberg. На годишна база цените остават без изменение.

Данните рисуват смесена картина за състоянието на британския пазар преди днешното решение на Английската централна банка дали да засили стимулите за икономиката. Въпреки че брутният вътрешен продукт на страната нарасна два пъти по-бързо от прогнозите на икономистите през третото тримесечие, молбите за помощи при безработица отбелязаха най-силния си ръст от осем месеца през септември, а продажбите на дребно неочаквано се свиха.

„Увеличение на обявените за продан имоти през последните месеци в комбинация със спад на търсенето оказа известен низходящ натиск върху цените през последните месеци”, коментира икономистът на Halifax Мартин Елис. Въпреки това „не вярваме цените да падат силно и продължително”.

Средната цена през трите месеца до края на октомври е с 1,2% по-ниска спрямо предходните три месеца.

Операторът на най-големия британски сайт за имоти - Rightmove Plc, отчете, че през октомври продавачите на жилища са вдигнали офертните цени с 3,1%.

Въпреки това проучване на компанията, публикувано в края на октомври, показва, че броят на британците, които очакват спад на жилищните цени, надхвърля този на хората, които прогнозират ръст.

www.investor.bg

© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени