Безплатен телефон 0800 900 25

2010 – годината на наемите на жилищния пазар у нас

Публикувана на 15.01.2016

Цените на жилищата най-вероятно ще останат стабилни през 2011 г., пазарът бавно се раздвижва, казаха лекторите на Клуб Investor.bg
 
Атанас Гаров, изпълнителен директор на Colliers International за България (вляво) и Петър Диков, главен архитект на София
Значителен ръст на договорите за наем, стабилизация на ценовите нива, повишен интерес от страна на купувачите и общи признаци за раздвижване на пазара на жилищни имоти у нас. Това бяха някои от ключовите тенденции, които отчетоха лекторите по време на третата и последна за 2010 г. среща на Клуб Investor.bg, която се проведе вчера.
 
Основната тема на срещата беше „Жилищни имоти - ще тръгнат ли цените трайно нагоре?“ Лекторите изразиха мнение, че през близките месеци не се очакват значителни промени в цените в нито една посока.
 
По думите на Цветелина Тасева, изпълнителен директор на Адрес Недвижими Имоти, броят на продавачите и купувачите вече се сближава, но това все още не важи за техните очаквания за цените.
 
„В момента например има голямо предлагане на големи апартаменти на цени между 80 и 100 хил. евро, но няма купувачи за тях“, казва тя.
 
„Те търсят имоти най-често между 40 и 60 хил. евро. Пазарът не е в състояние да скъси голямата разлика между тях.“
 
Тасева определи 2010 г. като „година на наемите“, след като от Адрес са отчели петкратно увеличение на сделките за наем. Въпреки това покачване обаче наемните нива все още остават непроменени.
 
Също така тя каза, че вече са появяват и първите запитвания от страна на спекулативни купувачи.
 
Главният архитект на София Петър Диков прогнозира, че в скоро време ще се стигне до същностни промени на пазара на жилища у нас. Той каза, че себестойността на строителството се е върнала към нивата от 2003 – 2004 г. като цена на строителни материали и труд, което се очаква да има стимулиращо влияние върху пазара.
 
Той коментира, че се забелязват тенденции към достигане на „разумни нива“ при цените на земята. Диков добави, че смята, че цената на общинската услуга ще се повишава, тъй като това е единственият начин да се осигури ресурс за подобряване на инфраструктурата.
 
Наред с това според него все по-голямо значение за пазара ще имат и фактори като локация, качество на проекта, на самия строителен продукт, качеството на средата, транспортни връзки и др.
 
Диков изказа мнение, че жилищният пазар в България няма нормално разделение като по света на три типа жилища: такива за продажба, жилища за отдаване под наем и социални жилища. Той смята, че последните два сегмента ще се развиват бързо в бъдеще.
 
Той засегна и темата за „порочната система“ за измерване на площите, като каза, че в бъдеще клиентът все повече ще иска подробна справка колко са общите площи, колко са „паразитните“ и колко е всъщност реално обитаемата площ на едно жилище.
 
„Търсенето ще става все по-претенциозно и ограничено, а предлагането ще трябва да се приспособява“, коментира той, като добави, че вече е минало времето, когато всяка инвестиция се е възприемала като печеливша. Инвестицията е риск, което вече всички играчи на пазара започват да осъзнават, каза той.
 
Марио Захариев, председател на съвета на директорите и изпълнителен директор на ФеърПлей Интернешънъл, каза, че очаква цените да започнат да вървят плавно нагоре, като за качествените проекти с изградена инфраструктура търсене има и купувачи ще се намерят бързо.
 
По мнението на Тихомир Тошев, партньор и изпълнителен директор на компанията за кредитно консултиране "КредитЦентър", цените няма да тръгнат нагоре, но няма да отбележат и спад. Той смята, че засега нивата ще останат стабилни, като тази теза бе потвърдена и от Тасева, която каза, че засега няма ясни тенденции за ръст на цените.
 
Като други фактори за цените на жилищата изпълнителният директор на Colliers International за България Атанас Гаров посочи риск, печалба или загуба на инвеститора, както и психологическата нагласа на купувачите. Според него в момента необслужваните кредити не са много и не представляват фактор за цените на имотите. Тошев цитира данни на БНБ, според които в момента в България има общо 150 хил. жилища, които са използвани за обезпечение за ипотечен кредит.
 
Тасева каза, че купувачите в момента търсят завършени имоти с минимум Акт 15. На въпрос относно търсенето на имоти на зелено тя каза, че такова понастоящем няма. От началото на годината в Адрес са регистрирани четири сделки за продажба на имоти на зелено, допълни тя.
 
Мира Карабиберова, мениджър Недвижими имоти в Иморент България ЕООД, посочи, че нейната компания вярва, че търсенето на имоти на зелено ще се възобнови, но това ще отнеме време.
 
www.investor.bg
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени