Безплатен телефон 0800 900 25

Социални и субсидирани жилища задържат цените на имотите във Виена

Публикувана на 15.01.2016

В австрийската столица има 220 хил. общински социални жилища и около 200 хил. субсидирани апартамента
 
Пазарът на имоти във Виена е известен с много по-умерени цени в сравнение с повечето европейски столици.
 
Апартамент под наем в най-атрактивния район на града в близост до двореца на Хабсбургите например излиза по-евтино от жилище в 19-и парижки квартал, който е най-достъпният във френската столица.
 
За тази ситуация има две обяснения - общинските жилища (Gemeinndebau) и кооперативните постройки (Genossenschaftswohnungen), пише AFP.
 
Първото понятие включва 220 хил. общински социални жилища, наследени от политиката на социалдемократите в кметството от 1919 г. Второто се отнася за около 200 хил. субсидирани апартамента, управлявани от сдружения с нестопанска цел, където наемите са средно с 30% по-ниски в сравнение с частния пазар.
 
При това пазарът на жилища под наем е свит до около 25% от общо 770 хил. жилища в австрийската столица, като останалата част се обитават от собственици.
 
Тази структура задържа ниски наемите - средно 6,28 евро на квадратен метър в средата на 2010 г. в целия жилищен пазар спрямо 5,30 евро в жилищата в режим на регулиран наем.
 
Слабият пазар поддържа относително ниски и цените за покупка на жилище - квадратният метър струва средно 2200 евро, по данни на веригата агенции за имоти Remax. Това е по-евтино в сравнение с Варшава или Прага и далеч от цената от 7030 евро на квадратен метър в Париж.
 
Обемът на сделките остава на доста добро ниво поради засиления интерес към инвестиции в имоти от началото на кризата, обяснява директорът на австрийското подразделение на Remax Бернхард Райкерсдорфер. През първите шест месеца на годината във Виена са били купени 8 хил. жилища, допълва той.
 
Наемателите вече започват да усещат този засилен интерес. Наемите са нараснали с 10% между 2007 г. и средата на 2010 г. - по-бързо от инфлацията. Броят на жителите на Виена е набъбнал със 150 хил. души за 10 години, но новото строителство само отчасти е последвало този растеж.
 
www.investor.bg
© 2006-2020 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени