Безплатен телефон 0800 900 25

Цените на имотите в Дубай може да падат още две години

Публикувана на 15.01.2016

Жилищата в емирството може да поевтинеят с още 20% до края на 2012 г., ако бъдат построени всички планирани нови жилища
 
Цените на имотите в Дубай може да продължат да се понижават през следващите две години, след като вече загубиха над 60% спрямо пика си от 2008 г., пише Bloomberg.
 
Жилищните цени може да паднат с още 20% до края на 2012 г., ако бъдат построени всички планирани нови жилища, смятат от агенцията Landmark Advisory в Дубай. Лондонската консултантска компания Cluttons LLP, както и Jones Lang LaSalle Inc., втората по големина публична компания за бизнес имоти, също прогнозират още намаления на цените.
 
Очаква се около 48 хил. жилища да излязат на пазара през следващите две години, или около 12% от съществуващото предлагане, казва Джеси Даунс, директор проучвания в Landmark.
 
Приливът от чуждестранни купувачи доведе до строителен бум, като цените нараснаха със 79% от 2007 г. до средата на 2008 г., преди финансовата криза да накара кредиторите да затегнат условията за финансиране и спекулантите да се изтеглят от пазара.
 
„Все още няма равновесие между предлагане и търсене“, казва Пол Ричард, асоцииран директор на Cluttons в Дубай, която изчислява, че 35 хил. жилища ще бъдат завършени до края на 2012 г. „Това са цели две години“, преди пазарът в Дубай да достигне дъното, казва той.
 
Крейг Плъм, директор на отдела за проучвания в Близкия Изток в Jones Lang, посочва, че цените все още падат и темпът и продължителността на понижението ще зависят от типа имоти. Според него първи ще се възстановят хотелите, а последни - бизнес имотите.
 
Emaar Properties PJSC, най-големият строителен предприемач в Дубай и строител на най-високата кула в света, отчете спад от 7% на печалбата за третото тримесечие, което се оказа по-слаб резултат от очакванията на анализаторите. Строителната компания Arabtec Holding PJSC регистрира 96% спад на печалбата, докато Deyaar Development PJSC, която строи апартаменти и офиси, излезе на загуба.
 
Близо половината от планираните проекти в сектора от офиси до вили в Дубай бяха отменени.
 
Миналия месец председателят на Emaar Мохамед Алабар каза, че пазарът в емирството е достигнал дъното „несъмнено“ и на пазарa ще излязат „не много“ нови жилища.
 
www.investor.bg
© 2006-2019 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени