Безплатен телефон 0800 900 25

Регулаторен удар за 100 млрд. евро грози сектора на имоти в Европа

Публикувана на 15.01.2016

Секторът на имоти в Европа ще лобира пред регулаторите да не затягат правилата в областта на лихвените суапове, тъй като това би донесло удар от 100 млрд. евро за сектора, пише Ройтерс.
 
Според новото предложение за регулаторните промени компаниите за имоти ще трябва да предоставят обезпечение в случаите, когато използват лихвени суапове, за да се възползват от фиксирани курсове за кредитите, които получават.
 
Това би било пагубно за сектора, като по този начин той ще бъде приравнен с високорисковите спекулативни играчи, пише изданието.
 
„Сега... секторът трябва да се заеме с проблема и да лобира за освобождаване... или би бил принуден да предоставя пълно обезпечение за своите лихвени суапове“, коментира Бул Бартрам, рисков консултант в J.C. Rathbone Associates.
 
Ако бъдат приети правилата, които в момента са в Европейския парламент, те ще заставят на финансови институции като банки и хедж фондове да гарантират обезпечение за лихвените суапове чрез външна клирингова къща, а не както досега чрез вътрешни преговори между страните.
 
Това би засегнало също и инвестиционните тръстове за имоти, които са задължени при теглене на кредит да хеджират риска чрез лихвени суапове.
 
Клиринговите къщи изискват от своите клиенти да предоставят обезпечение, които би могло да бъде прекалено скъпо за компаниите за имоти.
 
Специалисти смятат, че за да бъде предотвратена тази затруднена ситуация новите разпоредби трябва изрично да освободят фондовете за имоти, както и всички сключени досега споразумения.
 
„Смятам, че би било иронично и пагубно ако мерки, които са замислени да подобрят стабилността на пазара, причинят сериозна пазарна нестабилност като наложат кешови изисквания на бизнесите, които едвам са успели да се справят“, коментира Питър Косметатос, финансов директор на Британската федерация за недвижими имоти (BPF), която представлява едни от най-големите компании за имоти на Острова.
 
От компанията за консултации в областта на риска и лихвените нива, Chatham Financial преценяват, че новите регулации биха изправили сектора пред сериозен финансов удар, тъй като компаниите ще трябва да предоставят финансови гаранции на обща стойност от около 65 млрд. евро.
 
По думите на Косметатос в момента е много трудно да се направи точна оценка на пазара на лихвен суап при имотите, но според данните на различни източници той е между 55 и 100 млрд. евро.
 
„Никой няма прозрачност на пазара и (за това) колко деривати има, и каква е тяхната пазарна стойност“, коментира той. „Но ние знаем, че числата биха били много големи.“
 
По мнението на специалисти опасенията, свързани с новите разпоредби, вече засягат процеса на взимане на решения в бизнеса, тъй като много компании са станали по-предпазливи, когато планират използването на кредитно финансиране.
 
www.investor.bg
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени