Безплатен телефон 0800 900 25

Прилив от банкери вдига наемите на луксозните жилища в Хонконг

Публикувана на 15.01.2016

Броят на регистрираните финансови служители в града се повиши до рекордните 38 304 души през третото тримесечие
 
Наемите на луксозни жилища в Хонконг, или такива с площ най-малко 100 кв. м, се повишават по-бързо, отколкото в Лондон, пораждайки увеличение на наемите и на по-широкия пазар въпреки усилията на правителството за охлаждане на жилищните цени, пише Bloomberg. Наемите на луксозни имоти в Хонконг може да скочат с 15% тази година след увеличение от 13% през 2010, изчисляват от агенциите Savills Plc и Jones Lang LaSalle Inc.
 
HSBC Holdings Plc и Standard Chartered Plc са сред компаниите, които увеличават служителите си в Хонконг. Броят на регистрираните финансови служители в града се повиши до рекордните 38 304 души през третото тримесечие, по данни на местната комисия за ценни книжа и фючърси.
 
„Големите финансови компании се разширяват и привличат повече хора, които обикновено се настаняват в луксозни жилища”, казва Саймън Смит, базиран в Хонконг директор проучвания в Savills. Нивото на заетост на апартаментите, които обикновено са използват от компаниите за краткосрочен престой, „е изключително високо в момента и това е добър индикатор, защото е първата спирка за хората, които навлизат на пазара.”
 
Още по темата
Продажбите на жилища в Хонконг падат след мерките за охлаждане на пазара
Поредна рекордна продажба на луксозна къща в Хонконг
Хонконг и Русия начело по поскъпване на жилищата догодина, но ръстът се забавя
Хонконг влезе в топ 3 на глобалните финансови центрове след Лондон и Ню Йорк
 
Разходите за жилище на висш мениджър във финансовия сектор, който се мести в Хонконг, могат да варират между 80 хил. хонконгски долара (около 10 270 щатски) до 150 хил. хонконгски долара (19 258 щатски), според Матю Хил,, управляващ директор за Хонконг на базираната в Австралия компания за набиране на служители Ambition Group Ltd. За сравнение, средните месечни доходи на домакинство в Хонконг възлизат на 18 100 хонконгски долара (2 323 щатски).
 
Силният пазар на наеми на луксозни жилища дърпа нагоре и общите наеми в града и захранва инфлацията, казва Ирина Фан, икономист в Hang Seng Bank Ltd.
 
Това може да се превърне в спирачка за компаниите, които планират да привлекат служители в южния китайски град с население над 7 млн. души, обяснява Хил.
 
Въпреки това компаниите от Хонконг са наели с 20% повече висши мениджъри от чужбина през последната година, допълва той.
 
Жилищните цени в Хонкног са се повишили с над 50% през последните 24 месеца, подкрепени от ниските лихви, растящата икономика и притока на купувачи от Китай. Това накара местните валсти да наложат допълнителни данъци върху сделките с имоти и да повишат изискванията за отпускане на ипотеки, за да охладят пазара.
 
От началото на 2010 г. до 9 януари жилищните цени в Хонконг са се увеличили с 21,6%, сочи индекс на най-голямата частна агенция в града Centaline Property Agency Ltd.
 
www.investor.bg
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени