Безплатен телефон 0800 900 25

София остава най-скъпият жилищен пазар у нас със 731 евро/кв. м средна цена

Публикувана на 15.01.2016

Пазарът на жилищни имоти в столицата остава най-скъпият в страната със средна цена от 731 евро на кв. м през 2010 г., сочат данни на Адрес Недвижими Имоти. София е следвана от Варна със 719 евро на кв. м и Пловдив с 551 евро/кв. м.
 
За изминалата година средният спад на цените на имотите в страната е 8,6% на годишна база, сочат данни на компанията. В София той е 6,37%, във Варна – 5%, а в Бургас и Пловдив – съответно 4,4% и 6,35%. Данните на Адрес са на база реално сключени сделки с жилищни имоти в страната.
 
По информация на друга агенция, Бългериан Пропертис, спадът в страната е 8,3%. Анализът на компанията включва сделки с жилищни, ваканционни и селски имоти в цялата страна.
 
Според доклада на Адрес най-търсени остават двустайните жилища с дял от 38% от сделките през 2010 г. Търсенето на тристайни (23% от всички сделки) вече изпреварва това на едностайните (14,7%).
 
Причините за това са многопластови – от една страна, конкуренцията между продавачите на по-големи апартаменти е по-ожесточена, което води до по-големи отстъпки, а от друга, купувачите имат усещането за наистина изгодна сделка, когато закупят многостайно жилище за сума, с която само преди две години са можели да придобият гарсониера, коментират от компанията.
 
Покупките на къщи заемат дял, близък до този отпреди кризата – 6,2% от всички сделки за 2010 г. при 2,2% за 2009 г.
 
Изключително слабо е търсенето на офиси за покупка, което се обяснява със снижаването на наемните нива в този сегмент на пазара, както и с нежеланието на средния бизнес да инвестира малкото си пари в брой в недвижим имот.
 
43% ръст на сделките за наем
 
„Неестествено високият спад от 28%, отчетен през 2009 г., остана в миналото“, коментира Цветелина Тасева, изпълнителен директор на Адрес.
 
„Спадът в четирите най-големи градове на страната – София, Пловдив, Варна и Бургас, е в рамките на 4-6%. Загубата е натрупана основно в първото шестмесечие на годината, когато и обемите бяха по-малки. През второто полугодие, вследствие на редица позитивни фактори, основният от които усещането за „излизане от кризата”, което банките предадоха на останалите участници на пазара, броят на покупко-продажбите нарасна. Така към края на периода ние отчитаме 7% ръст на обемите за покупко-продажби на годишна база и 43% при наемите”, добавя тя.
 
Очакванията на компанията са през 2011 г. пазарът на имоти да се движи по сходни на установените вече правила.
 
„Хората, които имат нужда от първи дом, ще доминират на пазара, а тези, които имат средства, ще се възползват от изгодните предложения, прогнозира Тасева.
 
„Продавачите ще се стремят да получат най-добрата цена с пълното разбиране, че са в по-слаба позиция, а инвеститорите ще се амбицират да заемат отново изгубения от тях през последните две години пазарен дял. Банките ще потърсят начин да реализират придобитите от лоши кредити имоти, а затруднените кредитополучатели ще търсят възможности да ги реализират, преди да са влезли в процедура. Тази надпревара също ще даде отражение върху развитието на пазара, като най-печеливши от нея ще бъдат купувачите”, казва тя.
 
Вижте тук подробни данни от пазара на имоти през 2010 г.
 
www.arcoinvest.bg
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени