Безплатен телефон 0800 900 25

Съветват пенсионните фондове да инвестират повече в публични компании за имоти

Публикувана на 15.01.2016

Пенсионните фондове трябва да увеличат инвестициите си в публичните компании за имоти, смятат анализатори от JP Morgan.
 
Според тях твърдението, че директните инвестиции в имоти са винаги по-малко рискови, е „мит“.
 
Това становище е изказал Харм Майерс от JP Morgan по време на конференция на Европейската асоциация на публичните компании за имоти (EPRA) в отговор на теза, че пенсионните фондове трябва да се оттеглят от листнатите компании за имоти поради волатилността на техните акции.
 
„Напълно погрешно е да се смята, че директните имоти са винаги по-малко рискови или по-малко волатилни в сравнение с индиректните (инвестиции в) имоти“, казва той, цитиран от PropertyEU.
 
Неговото мнение се потвърждава и от други участници в конференцията. Роджър Кирайнс, директор Европейски проучвания в инвестиционната компания Cohen Steers, цитира проучване в САЩ, което изследва инвестиционните резултати на различни фондове през пазарните спадове и ръстове от 1973 г. насам. Според резултатите инвестиционните тръстове за имоти от типа REIT са регистрирали по-силни резултати в сравнение с частните фондове за имоти средно с 400 базисни пункта всяка година.
 
В дългосрочен аспект движението на инвестиционните тръстове наистина е в съответствие с реалните активи (имотите), казва той. Въпреки това тръстовете в САЩ обикновено се характеризират с по-консервативни баланси и по-добра капиталова структура в сравнение с тези в Европа.
 
„Докато балансите са в добра форма, все още има добро бъдеще за листнатите имоти“, коментира той.
 
Според него волатилността при акциите също предлага добри възможности за инвестиции в имоти на нива, които никога не могат да бъдат постигнали чрез директни инвестиции в имоти.
 
www.investor.bg
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени