Безплатен телефон 0800 900 25

Руснаците все по-често купуват жилища в Европа с цел отдаване под наем

Публикувана на 15.01.2016

Делът на руските купувачи нараства на редица пазари. Снимка: Investor.bg
Финансовата криза не е лишила руснаците от възможности и желание да купят имоти в чужбина, но донякъде е изменила отношението им към такива сделки. Интересът на руските купувачи се пренасочва към страни от Западна Европа, като при това те купуват жилища все по-често с цел отдаване под наем, пише порталът BFM.ru.
 
Всяка година руснаците купуват имоти зад граница за 10–12 млрд. долара. Кризата намали тези покупки 2–2,5 пъти в сравнение с пика от първото полугодие на 2008 г. През втората половина на 2009 г. обаче търсенето започна да се възстановява. През 2010 г. броят на сделките продължи да нараства, макар и все още да е под пиковите предкризисни нива с 15–20%.
 
В условията на криза започна да нараства делът на руснаците, които купуват имоти в чужбина с цел инвестиция, макар и в основната си част те да продължават да придобиват имоти с цел отдих. Според експерти днес около 25% от сделките на руснаци с имоти зад граница се извършват с инвестиционна цел.
 
„Инвестиционната грамотност на руските инвеститори през последната половин година нарасна многократно“, коментира президентът на агенцията за имоти Gordon Rock Станислав Зингел. „Купувачите в голяма степен се ориентират към имоти, които придобиват, за да отдават под наем и да получават стабилни и прогнозируеми приходи. Ако допреди 2–3 години 80% от инвестиционните сделки в чужбина се извършваха на базата на разчети за ръст на стойността, днес тези сделки са само 40%. В останалите случаи преобладава изчислението на постъпленията от наем.“
 
Списъкът с държави, които са най-популярни сред руските купувачи на имоти, не е претърпял съществени изменения. Според данните на Gordon Rock лидер в търсенето остава България с 18% от общия брой сделки. В челната петица попадат още Германия (12%), Черна Гора (7%), Испания (7%) и Чехия (6%). Руснаците се интересуват също силно от имоти в Египет, Турция, САЩ, Финландия, Латвия, Италия, Франция, Израел, Гърция и Кипър.
 
От своя страна, директорът на компанията за имоти „Миэль-DPM“ Наталия Завалишина отбелязва, че към момента е много трудно да се отдели група пазари лидери по интерес. „Работата е там, че търсенето през 2010 г. (като това се наблюдава вече и през януари 2011 г.) активно се пренасочва към страни от Западна Европа, към стабилни пазари“, коментира тя.
 
По думите й както и преди, популярна е Чехия, в частност целогодишния курорт Карлови Вари, както и Латвия, към която интересът нарасна рязко след възможността, въведена през юли 2010 г. чуждестранните купувачи на имоти в Рига и региона да получат право на постоянно пребиваване, ако цената на сделката надхвърля 140 хил. евро.
 
Зингел отбелязва, че руснаците засега остават встрани от инвестициите в „нови“ държави, които привличат интереса на западноевропейските инвеститори. Така например през 2010 г. е регистриран сериозен интерес сред англичани и други европейци към имоти в Бразилия. Руснаците обаче засега остават равнодушни към този пазар, като предпочитат Европа заради стабилните приходи и сигурността на инвестициите.
 
Експертите очертават и друга тенденция – на фона на общия спад на броя сделки с имоти, реализирани от руснаци в чужбина, делът им в много държави нараства.
 
www.investor.bg
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени