Безплатен телефон 0800 900 25

Fitch: Цените на гръцките имоти ще паднат с около 15% за две години

Публикувана на 15.01.2016

Цените на недвижимите имоти в Гърция вероятно ще паднат с 15% през следващите две години заради повишения на лихвите, които ще затрудняват кредитополучателите да изплащат вноските по ипотеките си, прогнозират от Fitch Ratings.
 
„Изглежда вероятно увеличаването на закъснелите плащания да започне да води до повече просрочия в предстоящата година“, пишат анализаторите на Fitch Аксел Етингу и Питър Досет в доклад, публикуван днес и цитиран от Bloomberg. Делът на заемите, които не са били изплащани повече от три месеца, се е повишил до 2,7% през декември от 0,9% година по-рано, посочват те.
 
По-ниските лихви помагаха на домакинствата да изплащат дълговете си, което задържа спада на индекса на жилищните цени в Гърция на 4,3% спрямо пика през 2008 г., според доклада. От Fitch посочват, че очакват индекса да отбележи спад от още 15% през следващите две години с повишаването на европейската междубанкова лихва Euribor.
 
Усилията на правителството „да контролира и намали задълженията в публичния сектор също се очаква да окажат голямо влияние върху нивата на закъснелите плащания“, прогнозират анализаторите. Служителите в публичния сектор формират голям дял от кредитополучателите в страната и е възможно някои да срещнат бъдещи затруднения при изплащането заради мерките за икономии, посочват от Fitch.
 
Гърция намали заплатите в публичния сектор и ограничи разходите миналата година в опит да овладее бюджетния си дефицит в замяна на спасителния пакет в размер на 110 млрд. Евро, които получи от Европейския съюз и Международния валутен фонд. Мерките задълбочиха рецесията в страната, като икономиката се сви с 4,2% през 2010 г., а нивото на безработица достигна 13,5% през октомври.
 
www.investor.bg
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени