Безплатен телефон 0800 900 25

Заради кризата новата централа на НАТО ще струва "само" 1 млрд. евро

Публикувана на 15.01.2016

Цената на новата гигантска главна квартира на НАТО, която се строи в момента, се очаква да достигне 1 млрд. евро, съобщи на пресконференция генералният секретар на алианса Андерс Фог Расмусен, цитиран от EUobserver.
 
Той е посочил, че тази сума е по-ниска от първоначалните оценки, тъй като цените за строителство са паднали в резултат на кризата.
 
Първоначалната оценка на разходите за самото строителство е била за 650 млн. евро, но след конкурсната процедура правителството на Белгия, където се строи комплексът, е успяло да я намали с 28% до 460 млн. евро. Заедно с други разходи общата оценка достига 1 млрд. евро.
 
Строителните дейности се предвижда да продължат пет години. Комплексът е разположен на 250 хил. кв. м в Брюксел. В него ще работят около 4000 човека, ще има конферентни и спортни зали, както и магазини.
 
Расмусен е предупредил по време на пресконференцията за вредите от „некоординираните“ бюджетни съкращения в страните членки на алианса и ги е призовал да използват срещите на НАТО за взимане на решения кои отбранителни програми да бъдат премахнати.
 
През юни алиансът от своя страна ще трябва да реши кои свои бази и местни структури да съкрати, за да намали разходите си.
 
www.investor.bg
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени