Безплатен телефон 0800 900 25

Броят на огледите на жилища с 23% ръст от началото на годината

Публикувана на 15.01.2016

24.02.2011

 

 
Броят на огледите на жилищни имоти през първите два месеца на 2011 г. е отчел ръст от 23% спрямо последните месеци на 2010 г., сочат данни на Адрес Недвижими имоти.
 
Над 800 огледа на жилища са били направени през последната седмица в страната.
 
„Статистиката сочи, че активните купувачи правят поне по два огледа на седмица, докато през изминалата година те ходеха на 3-4 огледа месечно. Ако миналата година всеки консултант на Адрес е реализирал средно по 6 огледа седмично, то сега този брой е нараснал на 7-8. Във Варна пък всеки консултант е направил близо 10 огледа седмично”, казва Цветелина Тасева, изпълнителен директор на компанията.
 
Този ентусиазъм обаче е повлиял и на очакванията на продавачите.
 
Болшинството от продавачите изтълкуваха засиления интерес грешно и след първите увеличени срещи с потенциални купувачи побързаха да вдигнат цените си или да оттеглят имота си от активна продажба в очакване на по-високи цени, обясняват от Адрес.
 
„За съжаление е трудно да убедим собствениците на имоти, че активността се дължи на желанието на хората да не изпуснат последната възможност да направят изгодна сделка, а не на по-добрите финансови възможности или липса на притеснение у купуващите. Напротив, търсенето остава на най-ниските ценови нива, купувачите не са готови да надскочат предварително обявения бюджет и взимат решение бързо само когато офертата е изгодна по цена и отговаря на основни изисквания, предявявани към имота”, обяснява Тасева.
 
Според компанията от началото на годината жилищата престояват на пазара средно по 38 дни, а огледите, направени преди реализирането на сделка, са били средно 7 за имот.
 
www.investor.bg
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени