Безплатен телефон 0800 900 25

Покупките на нови жилища в САЩ се свиха с близо една пета за година

Публикувана на 15.01.2016

25.02.2011

 

 
Продажбите на нови жилища в САЩ се свиха с близо една пета през последната година, под влияние на силния спад в търсенето, особено в западните и южните части на страната.
 
През януари покупките на новопостроени жилища падат с близо 19% на годишна база до 284 хил. единици. Данните са на приравнена към годишна основа база.
 
Изминалата година стана най-лошата за този пазарен сегмент заради отчетения спад от 14 на сто до 321 хил. единици.
 
В сравнение с декември покупките намаляват с 13%, като спадът се оказа много по-дълбок от прогнозите на пазарни анализатори. Те очакваха спад до 330 хил. единици в сравнение с 325 хил. за декември.
 
При сегашното предлагане и темпове на продажби на пазара трябва да минат почти осем месеца, за да може да се изчерпа цялото налично предлагане.
 
Активността на пазара на нови жилища започна да намалява още през пролетта на миналата година с изтичането на програмата на щатското правителство за подпомагане на купувачите на първи имот.
 
През осем от последните девет месеца броят на сключените сделки е ограничен на ниво под 300 хил. единици, след като в средата на миналата година бе регистриран най-малкият брой сделки, откакто статистиката за този пазарен сегмент започва да се води през 1963 г.
 
Медианната цена, при която са се извършвали продажбите на нови жилища през януари, е нараснала с 5,7% спрямо същия месец на предишната година до 230 600 долара. През октомври тя падна под 195 хил. долара, отчитайки най-ниското си ниво за последните седем години.
 
Активността на жилищния пазар е един от водещите индикатори за състоянието на икономиката и зависи до голяма степен от пазара на труда и лихвените равнища в страната.
 
www.investor.bg
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени