Безплатен телефон 0800 900 25

Бизнесът като клиент на пазара на жилища в София

Публикувана на 15.01.2016

02.03.2011

 

Бизнесът става все по-отговорен към служителите си - много компании наемат или закупуват жилища за свои служители в близост до офиса, т.е. имат желание да инвестират в човешки ресурси, поради което инвестират в имоти, сочат наблюдения на агенция „Явлена“.
 
Такава практика се наблюдава при големи компании от всички сектори, като сред тях има и български фирми, обясниха днес от компанията. Жестът се прави основно за мениджъри и важни за компанията служители.
 
Като пример брокерите посочиха фирми с офиси по бул. „Цариградско шосе“ в София и в Бизнес Парк София. В резултат на това в някои райони като „Младост“ наемите на апартаментите държат стабилни нива – често по-високи от тези в принципно по-скъпи райони, в които обаче няма установени бизнес представителства. В „Младост“ 4 например наемните нива на стандартен двустаен апартамент са 4-5 евро/кв. м, което е с около 10-15% повече в сравнение с други периферни квартали, сочат данни на агенцията.
 
Още по темата
Купуваме жилище с малко над 8 годишни заплати
 
Наблюдава се също оттегляне на фирмите от наем на апартаменти за офиси в жилищни сгради и насочване към модерни офис сгради.
 
Що се отнася до търсенето на офиси за покупка, от агенцията открояват две противоположни тенденции към момента - от една страна, немалко фирми се изнасят в покрайнините на града, тъй като същността на бизнеса им не предполага необходимост от близост до административни сгради и институции, докато за други компании това е абсолютно задължително и те търсят преместване на по-централна локация.
 
От края на декември се увеличават запитванията от фирми за покупка на парцели на комуникативни места или готови складови бази, каквито запитвания почти липсваха през последните две години, отчетоха още от компанията.
 
www.investor.bg
© 2006-2020 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени