Безплатен телефон 0800 900 25

Предвиждат влошаване на дълговия пазар в сектора на имоти през 2011

Публикувана на 15.01.2016

08.03.2011

 

 
Дълговият пазар в сектора на имоти в Европа вероятно ще се влоши през 2011 г., тъй като кредиторите ще бъдат все по-предпазливи и селективни относно финансирането в сегмента, сочи ново проучване.
 
Основни фактори в това отношение ще бъдат по-строгите регулации във финансовия сектор и очакванията за повишение на лихвени нива, казват в свой доклад от консултантската компания CB Richard Ellis (CBRE).
 
„Оттеглянето на кредиторите от пазара, било то от международна дейност или пък изцяло от имотите, продължава да оказва влияние“, коментира Натал Джостра, директор в CBRE.
 
„В комбинация с трудностите от огромния обем (кредити) за рефинансиране от над 500 млрд. евро в Европа през следващите три години, не е вероятно новото кредитиране наистина да се възобнови, тъй като в краткосрочен план вниманието ще бъде насочено към намирането на решения за досегашните проблеми.“
 
В дългосрочен план наличността на финансиране ще бъде ограничена от регулаторни промени, породени от разпоредбите на Базел III за по-високи капиталови резерви, засягащи традиционните кредитори с изключение на застрахователните компании.
 
Още по темата
Има ли решение за проблема с кредитната пропаст в сектора на имотите в Европа?
 
В краткосрочен аспект кредитирането ще бъде затруднено още повече от оттеглянето на някои кредитори от пазара.
 
През 2010 г. пазарът на кредитиране на имоти в Европа отчете значителна промяна в доверието и нагласите.
 
В началото на миналата година кредитирането започна привидно да се възстановява, но тази положителна тенденция бе краткотрайна, след което през последните месеци финансирането отново се затегна. Основна причина за това беше задълбочаването в кризата с държавния дълг в много страни в еврозоната, казват от компанията.
 
Докладът разглежда петте най-големи пазара в Европа – Германия, Франция, Испания, Холандия и Великобритания. В Испания например максималният размер на кредитите за първокласни имоти се е понижил до 35 млн. евро в края на декември от 50 млн. евро в края на септември.
 
Дори във Великобритания, където възстановяването на пазара на бизнес имоти е в най-напреднал етап в Европа, максималният размер се е понижил до 60 млн. паунда от 75 млн. паунда за последното тримесечие на 2010 г.
 
Очакванията в сектора са, че тези затруднени условия ще доведат до повишена активност от страна на алтернативни кредитори на пазара на имоти като застрахователните компании, които ще спомогнат да се запълни празнината от оттеглянето на банките, целящи да понижат експозицията си към пазара на имоти.
 
www.investor.bg
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени