Безплатен телефон 0800 900 25

Затруднения при продажбата на държавни имоти в Европа

Публикувана на 15.01.2016

16.03.2011

 

 

Много правителства в Европа все още са решени да вземат драстични мерки за намаляване на дефицита, като всички подобни програми включват продажбата на държавни имоти.
 
Въпреки това има редица индикации, че така замислени, някои от тези стратегии за попълване на държавната хазна може да срещнат значителни трудности.
 
Последните сведения показват, че успехът при осъществяване на държавните продажби досега е бил минимален, се казва в нов анализ на CBRE.
 
Продажбите от публичния сектор през 2010 г. са били на обща стойност 1,1 млрд. евро, като 75% от тях са станали в Швеция, Германия и Великобритания.
 
Сред основните причини за сравнително ограничения мащаб на този вид продажби са значителните различия в качеството на активите от публичния сектор, следователно и тяхната атрактивност за потенциалните инвеститори.
 
Наред с това в редица от страните има различни политически трудности, които на практика ограничават реализирането на мащабни програми за раздържавяване на имоти.
 
В проучването се цитира опасността от политически напрежения в редица страни поради несъгласие относно идеята за продажба на имоти, като цяло. От една страна е необходимостта от продажба като решение за понижаване на държавния дефицит, която се сблъсква с опасения, че предишни подобни програми са били само отчасти успешни.
 
Това води до повишен фокус върху други мерки като понижение на разходите и подобряване на оперативната ефективност.
 
Въпреки това плановете на много правителства в Европа продължават да включват продажбата на държавни имоти като средство за осигуряване на свеж капитал и от компанията смятат, че през 2011 г. този вид продажби ще се повишава.
 
www.investor.bg
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени