Безплатен телефон 0800 900 25

Един признак, че кризата на жилищния пазар в САЩ може скоро да свърши

Публикувана на 15.01.2016

29.03.2011

 

 
Обикновено не е добра новина, когато наемът ви бъде увеличен. За жилищния пазар в САЩ обаче растящите наеми може да са един от най-обнадеждаващите признаци за години, пише Business Insider.
 
Пазарите на жилища под наем и за покупка на имот обикновено се движат в противоположни посоки. Когато жилищният пазар е горещ и хората купуват повече жилища, наемите е по-вероятно да са по-ниски или да се понижават, тъй като има по-малко наематели.
 
Когато обаче високите лихвени нива и други фактори охладят жилищния пазар, повече хора наемат имоти. Тъй като за строителите е необходимо известно време да добавят повече жилища на пазара, несъответствието между търсене и предлагане тласка наемите нагоре.
 
Както с много други неща, тази естествена връзка между двата пазара бе разклатена по време на рецесията.
 
Всеки знае за жилищния крах в САЩ, който започна с прекомерното жилищно строителство и кредитирането, отпускано на милиони купувачи, които не можеха да си позволят покупката на имоти и бяха обречени да фалират.
 
При последвалите неизбежни сътресения на пазара принудителните отнемания доведоха до свръхпредлагане на жилища и рязко свиване на кредитирането. Така много собственици на жилища се превърнаха в наематели.
 
Вместо да се повишават обаче наемите се понижиха. Причината е в начина, по който хората реагираха на загубата на работата си и понижаващите се приходи. Младите хора се върнаха да живеят при родителите си. Други пък се преместиха в общи жилища с двама или трима други души, за да понижат разходите за наем. Съпрузите в проблемните бракове стиснаха зъби и отложиха развода с още няколко години, тъй като не можеха да си позволят две отделни жилища. Като цяло търсенето на жилища под наем се понижи.
 
Сега всички тези препълнени жилища започват да се разреждат. Появяват се нови наематели с темпове, близки до тези в края на 90-те години, когато икономиката беше в подем. Сега за пореден път порасналите деца се разделят с родителите си и много други се изнасят в самостоятелно жилище.
 
Това потиска високите незаети дялове до нива от преди рецесията и дава тласък на наемите.
 
По прогнози на компанията за пазарни проучвания REIS жилищните наеми в САЩ ще се повишат с 3,4% през 2011 г., което е повече от очаквания ръст на инфлацията или на личните доходи. В градове като Сан Хосе, Вашингтон, Сиатъл и Ню Йорк наемите ще се повишат дори повече. В някои конкретни райони те може да скочат дори с над 10%.
 
Разбира се, някои наематели ще протестират, че наемите са прекалено високи, но за икономистите този тип напрежение на пазара е добре дошъл знак, че засегнатите части на икономиката се връщат към нормалното си състояние.
 
С увеличаването на приходите на собствениците на сгради новото строителство ще се ускори, което ще предостави така необходимата заетост на много строителни работници в един сектор, характеризиран от висока безработица. А ако наемите се повишават по-бързо от инфлацията или доходите, наемателите ще започнат да мислят за покупка – именно това, от което се нуждае сринатият жилищен пазар.
 
www.investor.bg
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени