Безплатен телефон 0800 900 25

Японската мафия Якудза се облизва пред задаващия се нов строителен бум

Публикувана на 15.01.2016

30.03.2011

 

 
Останките на разрушени от бедствието къщи. Снимка: Ройтерс
Ето едно число за икономистите, които разсъждават върху пътя на Япония след природното бедствие: 17. 
 
Това е позицията, която страната дели с Барбадос в индекса, обхващащ общо 178 държави, на международната неправителствена организация Transparency International отношение към корупцията. Залозите са твърдо за значително "слизане" на Япония в тази класация през идните няколко години. Ненадейно връщане към "икономиката на бетона" в една страна, която се опитваше да се отърве от този феномен, на практика гарантира и връщане към корупцията в голям мащаб, пише в коментар за Bloomberg колумнистът Уилям Песек.
 
Щетите от земетресението и предизвиканите от него вълни цунами, които се оценяват на 309 милиарда долара, могат да доведат до създаване на агенция за възстановяването, по модела на Съвета за икономическа стабилизация, формиран след опустошенията през Втората световна война.
 
Този орган стимулира икономически бум на Япония след войната, дължащ се до голяма степен на строителството. Колосалните проекти за благоустройствени дейности, които преобразяват страната, водят и до възход на строително-промишления комплекс и причиняват някои известни странични ефекти: огромен държавен дълг, разцвет на мафията и корупцията. Тези странични ефекти ще се засилят и сега.
 
За да бъде увеличен по коректен начин брутният вътрешен продукт (БВП) на Япония, властите не само трябва да изразходват средствата разумно, но и да наложат безпрецедентни равнища на отчетност в процеса на възстановяването. Парите са оскъдни, имайки предвид финансовото положение на страната. И ако Стивън Роуч, директор в Morgan Stanley Asia, е прав, то всеки подем в резултат на възстановяването може просто да премине в едно ново "изгубено десетилетие".
 
Бум на корупцията
 
Причината е неефективността, присъща на японската икономическа система. Неразумното изразходване на държавни средства ограничава мултипликационния ефект, благодарение на който се дава тласък на икономиката и се подпомагат домакинствата.
 
Връзката между политиците, предприемачите, които получават държавни поръчки, и якудза освен това убива икономическите реформи. Корупцията по високите етажи пречи на Япония да увеличи своя икономически растеж.
 
Възможността някой да си напълни джоба е могъща сила и става причина, човек да добива усета, че сякаш се движи в тунел. В момент, когато Япония планира необходимите възстановителни работи, тя трябва да помисли дали е благоразумно да се харчат разточително пари, за да бъде даден импулс на общини, които и без това бяха в упадък преди земетресението на 11 март и са точно на пътя на следващите вълни цунами. Гигантските,
скъпоструващи морски стени не бяха особено полезни.
 
Тези съображения изискват внимателно обмисляне и ще бъдат забравени, щом парите започнат да прииждат свободно. Япония отдавна се нуждае от пренасочване на средства от строителството към по-продуктивни сектори, които увеличават нейната конкурентоспособност в епохата на Китай. Усилията в тази посока сега остават на заден план.
 
Забрана на Якудза
 
Японското правителство и бизнес лидери работиха методично през последните години, за да прекъснат дълбоките и сенчести връзки между организираната престъпност и корпорациите. Строителният сектор е обект на специално внимание, за което свидетелства пълната забрана на участието на Якудза в проект, привличащ особено много общественото внимание: високата 634 метра кула в Токио Sky Tree.
 
Кампанията отразява общественото неодобрение в Япония срещу Якудза, в която членуват 80 хиляди души и която контролира критична маса от компаниите в страната. Хората са все по-наясно, че при една вяла, дефлационна икономика гангстерите оскъпяват сметката. Мафията освен това богатее от дейности, включващи проституцията, наркотрафика и хазарта, които полицията би искала да бъдат ликвидирани.
 
Вечно предприемчивите престъпни синдикати в Япония разнообразиха сферата си на дейност със сектори като недвижимите имоти, технологичните компании и фондовата борса.
Строителството обаче заема специално място в сърцето на Якудза и земетресението с магнитуд 9 ще се окаже много полезно за този бизнес. Очаквайте строителен бум от малкото подобни в съвременната история на Япония, като гангстерите няма да пропуснат да получат своя дял.
 
Голямата връзка
 
"Връзките между големите строителни проекти, бюрократите, политиците, бизнесмените и якудза са също толкова показателни за японската икономика, колкото са и за Италия и Русия", написа Джеф Кингстън в книгата си "Съвременна Япония", публикувана през 2010 година. "В Япония якудза прибира от строителни проекти 3% от цената - много голяма сума, която задържа мафията на повърхността, като се има предвид, че през 90-те години на 20-и век бюджетът за благоустройствени дейности бе равен на парите, давани на Пентагона, и остава огромен въпреки сериозните съкращения."
 
И така, щастливите дни се връщат. Милиардите долари, които Япония планира да изразходва за своето възстановяване, се само началото. Изчисленията на щетите от природни бедствия винаги започват от оптимистичната страна. И като се има предвид, че мафиотите изпълзяват от всеки ъгъл, очаквайте Якудза да направи всичко, каквото й е по силите, за да увеличи своя дял от 3%.
 
Премиерът Наото Кан казва, че иска строителните екипи да заработят в опустошените от земетресението райони колкото се може по-скоро. Желанието да бъдат започнати инфраструктурни проекти ще скъси и опрости процедурите за кандидатстване, като
по всяка вероятност поръчките ще попаднат най-вече в ръцете на строителни компании, които имат политически връзки.
 
Икономика на бетона
 
Това, което ме безпокои, е нарастването на корупцията, пише Песек. Да, вярно е, че Либерално-демократическата партия (ЛДП) вече не командва парада. В продължение на 54 години едно на практика непрекъснато управление, което завърши през август 2009 година, ЛДП превърна икономиката на бетона във форма на изкуство. Това явление бе финансирано от все по-нарастващия държавен дълг, който сега е два пъти по-голям от националния БВП.
 
Всеки импулс, даден на икономическия растеж от благоустройствените дейности, е временен. Когато проектите бъдат приключени, разкритите от тях работни места следват съдбата им. Това е причината, поради която Япония непрекъснато павира пътища, които нямат дупки, строи мостове към нищото и опасва своето крайбрежие с бетон. Изливането на цимент печели гласове на избори.
 
Японската демократическа партия (ЯДП) на Наото Кан обеща да разбие строително-промишления комплекс в страната. Тя преразглежда проекти за изграждане на язовири и други големи благоустройствени дейности, които определя като прахосване на средства. Процесът на възстановяване от земетресението ще подложи на изпитание този ангажимент. Съставянето на индекса на Transparency International също.
 
(БТА)
 
www.investor.bg
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени