Безплатен телефон 0800 900 25

Брюксел иска по-добра защита на купувачите на жилище със заем

Публикувана на 15.01.2016

31.03.2011

 

 
Банките ще бъдат задължени да информират по-добре клиентите си и да правят оценки на възможността кредитополучателят да изплати задълженията си
 
Европейската комисия иска отпускането на заеми за закупуване на недвижими имоти в ЕС да стане по-отговорно, за да бъде подобрена защитата на потребителите, и предлага директива, която представи днес, съобщи БТА.
 
"Целта е да се гарантира, че всички потребители, които купуват жилища с кредит, или получават ипотечен заем, са достатъчно защитени от рисковете", включително и да се окажат без покрив над главата си, се посочва в комюнике на ЕК, цитирано от Франс прес.
 
Банките и други компании, които отпускат жилищни заеми, ще бъдат задължени да информират по-добре клиентите си, най-вече като им предоставят стандартизиран технически формуляр с редица задължителни сведения и особено лихвата, пресметната по хармонизиран метод, за да могат лесно да се правят сравнения.
 
Банките и компаниите, отпускащи жилищни заеми, ще бъдат задължени да дават съвети, но предимно да направят оценка на възможността кредитополучателят да изплати задълженията си. Ще им бъде забранено да отпускат заем, ако тази оценка е отрицателна.
 
Кредиторите трябва най-сетне да гарантират правото на предсрочно погасяване на дълга.
 
Тези предложения ще бъдат представени в Европарламента и на правителствата на страните от ЕС, така че могат да претърпят промени, уточнява Франс прес.
 
www.investor.bg
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени