Безплатен телефон 0800 900 25

Тайните активи на Кадафи – луксозни имоти по цял свят

Публикувана на 15.01.2016

01.04.2011

 

 
Winnington Close е тиха, потънала в зеленина уличка в един от най-луксозните квартали на Лондон - Hampstead Garden. В околността има 7 тухлени къщи във викториански стил, повечето с един или два мерцедеса на алеята пред тях.
 
Подобен лукс не може да се постигне лесно в Лондон. Малкото имение на Winnington Close 7 например разполага с 8 спални, всяка с размерите на малък апартамент, мраморно фоайе, басейн, джакузи и частен кино салон, пише CNBC.
 
Тази недвижима собственост, както и други във Великобритания и целия свят, включително имение в заможно предградие на Ню Джърси в САЩ, са собственост на либийското правителство, диктатора Муамар Кадафи и неговото семейство.
 
Къщата на Winnington Close за последно е продадена за 16 млн. долара на компания, базирана на Вирджинските острови, но местните жители я знаят като къщата на Сейф ал-Ислам Кадафи, вторият син на Муамар Кадафи, и до неотдавна вероятният му наследник на „трона“ в Либия.
 
Съсед, който желае да остане анонимен, казва, че членове на семейството на Кадафи не посещават имението често, но когато го правят, „всички се чувстваме защитени, защото винаги има по два бронирани черни мерцедеса, паркирани наблизо“.
 
Сега имението на Winnington Close 7 се охранява по различен начин и има постоянни обитатели. Около 5-6 либийци превзеха къщата в началото на март. Те казват, че са проникнали в къщата през отворен прозорец и че сега те се грижат за имота от името на истинските му собственици – либийският народ.
 
Въпреки че имението в Лондон има самонастанили се обитатели, няма информация дали това се е случило и с други имоти на Кадафи. Правителствата в Европа и САЩ замразиха либийски активи за десетки милиони долари. Въпреки това проследяването на тези активи не е лесно.
 
На въпрос колко дълго са готови да останат в имението в Лондон Акбар бен Рамадан от Триполи, който по принцип работи като автомонтьор и радиоводещ в Манчестър, отговаря: „колкото е необходимо“.
 
Това може да изглежда лесно, като се има предвид лукса, който предлага имението (кино залата е с кожен салон). Въпреки това новите обитатели казват, че не смятат да се възползват от шикозната обстановка. Дори джакузито е изключено, „за да пестим електричество за либийския народ“, казва Белкасен Алгилини, когото приятелите наричат Били.
 
Средствата от продажбата на имението „ще са достатъчни за основния ремонт и оборудването на 3 или 4 училища“ в Либия, казва Рамадан.
 
Разбира се, съдбата на имота все още не е известна. Поради структурата на собствеността дори не е сигурно, че къщата попада сред замразените по цял свят активи за 40 млрд. долара на режима на Кадафи.
 
При това имението, което представлява съвсем малка част от активите на либийския режим, може да се окаже един от по-лесните за разрешаване случаи. Повечето активи на Кадафи не могат да бъдат завзети от протестиращи граждани.
 
Само в Лондон Либийският държавен инвестиционен фонд притежава редица скъпи имоти, включително Portman House - офис сграда с площ от 14 хил. кв. м, в която се помещава главният офис на щатския нефтен гигант ConocoPhillips. Либийският държавен инвестиционен фонд купи сградата през 2009 г. за 250 млн. долара.
 
Друга офис сграда, собственост на либийския фонд, Cornhill Street 14, има прекрасен изглед към Английската централна банка в сърцето на Лондонското сити.
 
Според анализатори Либийският инвестиционен фонд, за който се предполага, че контролира активи за 70 млрд. долара, изпълнява функцията на лична банка за семейството на Кадафи.
 
Според организацията Global Witness, бореща се с корупцията, ситуацията в Либия е твърде типична за режими, които са богати на ресурси като нефт и природен газ. Организацията посочва, че западните правителства, които сега замразяват активите на режима, също носят отговорност, тъй като голяма част от финансовите операции не са могли да бъдат осъществени без съдействието на правителствените институции в САЩ и Великобритания.
 
„Има цяла армия от адвокати, банкери и счетоводители, които обслужат тези схеми“, казва Робърт Палмър, директор на Global Witness.
 
Въпреки опитите за ограничаване на глобалната корупция, включително инициатива за борба с клептокрацията, предприета от щатското министерство на правосъдието от миналата година, Палмър посочва, че почти навсякъде все още е легално да създадете корпорация, без да идентифицирате кой стои зад нея.
 
Разследване, проведено миналата година от щатския Сенат, разкри сериозни пропуски в щатското законодателство срещу прането на пари. Разследването посочва, че някои чуждестранни лидери вкарват пари в САЩ чрез доверителни сметки, управлявани от адвокатски кантори, контролът върху които не е толкова строг, колкото върху обикновените банкови сметки.
 
Има и хора, които не се притесняват толкова много за произхода на парите.
 
„Честно казано, това не е наша работа“, казва Тревор Абрамсън, президент на Glentree International, лондонска агенция за недвижима собственост, която сключва сделки с ексклузивни имоти в квартали като Hampstead Garden.
 
Лондон е предпочитано от всички богаташи място за покупката на имот поради статута на глобален финансов и културен център, казва Абрамсън.
 
Освен Кадафи, Гамал Мубарак, синът на сваления египетски президент Хосни Мубарак, също притежава жилище в Белгравия, един от най-луксозните квартали в града.
 
Абрамсън споделя, че някои купувачи, включително световни лидери и техните семейства наистина купуват собственост на свое име. В повечето случаи обаче те извършват сделките чрез офшорни корпорации, както поради „данъчни причини“, така и от гледна точка на анонимността. Абрамсън признава, че хората в неговия бизнес са се научили да не задават прекалено много въпроси.
 
„Кои сме ние, за да съдим“, допълва той.
 
www.investor.bg
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени