Безплатен телефон 0800 900 25

Брокери отчитат 10% спад на средната цена на имотите в София през тримесечието

Публикувана на 15.01.2016

13.04.2011

 

 
Средната цена на сключените в София сделки с апартаменти от началото на годината е 830 евро на кв. м, сочат данни от анализ на Bulgarian Properties. За сравнение, през последното тримесечие на 2010 г. измерените от агенцията средни цени на кв. м бяха 930 евро, а през първото тримесечие на 2010 г. - 1040 евро.
 
Това означава спад от 10% на средните цени на сключените сделки с апартаменти в София спрямо предходното тримесечие, но от компанията обясняват намалението основно с преобладаващите продажби в по-ниския ценови сегмент от началото на годината, докато през предходното тримесечие продажбите са били основно във високия сегмент. Като цяло, средните цени се движеха между 840 и 870 евро на кв.м през по-голямата част от 2010 г. и на база на тези стойности цените в София запазват стабилност.
 
Цените на кв. м, на които са се сключвали сделки в столицата през първото тримесечие, варират между 500 и 1100 евро на кв.м.
 
Активността продължава да бъде основно в ниския и високия сегмент на пазара, като продажбите са на цени до около 60 хил. евро и над 150 хил. евро. Най-евтиният продаден апартамент от агенцията през изтеклото тримесечие е за 27 хил. евро, а най-скъпият – за 325 хил. евро.
 
Удвояване на сделките
 
Като успешно за продажбите на апартаменти в София определят изминалото тримесечие брокерите. На фона на слаб ръст от 3% на броя на продажбите общо за цялата страна спрямо първото тримесечие на 2010 г., броят на сделките в София се е увеличил двойно.
 
Имотният пазар в столицата играе водеща роля за определяне на пазарните тенденции в цялата страна, тъй като тук се реализират най-голям обем продажби на най-високи цени, а данните на НСИ от преброяването сочат, че това е и градът с най-много жители и най-голям прираст на населението през последните 10 години.
 
От компанията очакват София да продължи да приема вътрешни миграции усилено и през следващите години, като този приток от население към столицата ще генерира търсене на имоти. То пък се сочи като причина да се изчистят залежалите свободни имоти на пазара и в рамките на 2 години строителството на нови жилища в София да се активизира.
 
www.investor.bg
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени