Безплатен телефон 0800 900 25

Инвеститори надигат глас срещу закона за опазване на земеделските земи

Публикувана на 15.01.2016

06.05.2011

 

 
Забраната за изграждане на слънчеви панели върху земеделските земи от първа до четвърта категория е дискриминационна спрямо инвеститорите и е в нарушение на европейското законодателство, което стимулира проектите във възобновяема енертгия. За това алармира Никола Газдов, председател на Българската фотоволтаична асоциация в съобщение до медиите.
 
След едногодишно „замразяване“ на законовите промени в края на миналата седмица депутатите от земеделската комисия в парламента приеха текстовете на второ четене. „Това става само ден след като бяха обнародвани промените в друг закон – за възобновяемите енергийни източници, с което на практика се обезсмислят прокараните с него текстове“, коментира още Газдов.
 
Текстовете в закона за опазване на земеделските земи бяха приети по настояване на земеделските производители, чиято цел е да се ограничи строителството върху плодородна обработваема земя.
 
От фотоволтаичната асоциация обясняват, че вместо със забрани строителството върху тези земи може да се прокара с пазарни инструменти.
 
Ако наистина имат желание да ограничат инвестиционния интерес към терените от първа до четвърта категория, депутатите биха могли да увеличат ставките за промяна статута на земеделските земи - колкото по-висока категория са те, толкова по-високи държавни такси да бъдат налагани“, коментират от асоциацията.
 
www.investor.bg
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени