Безплатен телефон 0800 900 25

Сезонът на големите отстъпки на жилищния пазар в Гърция

Публикувана на 15.01.2016

10.05.2011

 

Богати гърци започват да разпродават луксозните си имоти с големи отстъпки; купувачи обаче трудно се намират.
Глобалната рецесия и последвалата криза с държавния дълг в Гърция доведе до сериозни сътресения в цялата икономика и потопи и без това анемичния пазар на недвижими имоти.
 
Сегментът на луксозните имоти, който на много пазари остана относително незасегнат, също поддаде под натиска на икономическите трудности, които удариха финансите и на редица от представителите на най-горната социална прослойка в южната ни съседка.
 
„Продават се вили... както са обзаведени и на изгодни цени“. Не става дума за фалшива обява, а вече за реалност за скъпите райони на Гърция, които преминават през една от най-тежките икономически рецесии, пише гръцкото издание Imerisia.
 
Множество собственици на вили на стойност от и над 5 млн. евро, скъпи мезонети и луксозни апартаменти в някои от най-престижните предградия на Атина, както и на острови като Миконос и Санторини, продават имотите си, тъй като са изпаднали в тежко икономическо положение, пише изданието.
 
Най-често става дума за новобогаташи, които са се възползвали от множество възможности по време на бума на борсата преди кризата, и са купили скъпи имоти. Разбира се сред продавачите има и бизнесмени от всички икономически сектори, които са били ударени от икономическата криза.
По данни на някои от най-големите брокерски агенции в страната цените на въпросните имоти са отчели значителни понижения и, заедно с останалата част от пазара, в момента са на нива от 15% до 30% под тези от върха на пазара.
 
Има вили на стойност над 8 млн. евро, които се обявяват за продан с огромни отстъпки, но купувачи все още липсват. Разбира се, има и стотици къщи от порядъка на 1 млн. евро, които се продават за 100-200 хил. евро, пише изданието.
 
Голямо раздвижване се наблюдава и при наемите в този най-висок сегмент от жилищния пазар в Гърция. Изданието пише, че се оформя нова мода, при която собствениците започват да отдават имота за по-дълъг период, дори за цял сезон. Става дума за свръхлуксозни имоти, които разполагат с всички удобства. В някои случаи те вървят заедно с иконом, който се грижи за жилището.
 
Имотът може да бъде нает от едно семейство до 20 души, в зависимост от вилата, която се отдава. На пазара излизат имоти с пет до 15 спални, пише изданието.
 
www.investor.bg
© 2006-2024 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени