Безплатен телефон 0800 900 25

Държавата ще поема половината разходи по саниране на жилищни кооперации

Публикувана на 15.01.2016

11.05.2011

 

За целта е необходимо останалите пари да се съберат от собствениците, както и поне 67% от тях да са дали съгласие
 
От следващия месец държавата ще плаща половината от разходите за цялостно саниране на жилищни кооперация. Финансирането на схемата започва с 63 млн. лв. от оперативна програма "Регионално развитие".
 
За да се включи дадена кооперация в схемата за саниране, трябва да има съгласие на 67% от собствениците.
 
За другата половина от сумата те могат да вземат кредит, гарантиран от държавата, но засега не са ясни условията на банките.
 
Началните 63 милиона, с които стартира схемата, са малка част от сумата от 7-8 милиарда лева, които по изчисления на регионалното министерство, са необходими за санирането на около 700 хиляди жилища в особено лошо състояние.
 
Отпуснатите вече пари ще стигнат за 500-600 сгради. Проектите ще се финансират на принципа „първият печели”, пише „Труд”. Според неофициална информация на „Сега”, първите 500 кандидати вече са набелязани.
 
С парите за саниране ще се финансира поставяне на изолация, смяна на дограма, ремонт на покрив и поставяне на слънчеви панели. Преди да започне ремонтът всеки собственик в сградата ще трябва да внесе 500 лв. като гаранция, че няма да се откаже от санирането.
 
www.investor.bg
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени