Безплатен телефон 0800 900 25

Предлагат вдигане на границата за разследване на „съмнително“ богатство

Публикувана на 15.01.2016

19.05.2011

 

Комисията за конфискация за незаконно придобито имущество ще се задейства срещу лица със "съмнително" богатство, надвишаващо 150 000 лв. Това предвижда одобреният от правителството вчера нов закон за конфискация, съобщава Dnes.bg.
 
Предишният вариант предвиждаше комисията да се задейства при данни за несъответствие между доходите и имуществото, което е по-голямо от 60 000 лв.
 
Идеята на управляващите е да ускорят процеса по отнемане на имущество чрез въвеждането на т.нар. гражданска конфискация. Делата ще се водят от държавна комисия пред гражданския съд, без да се чака развитието на наказателното производство.
 
Първата група лица, срещу които ще се задейства гражданската конфискация, са привлечените като обвиняеми за престъпление, което може да породи облага.
 
Втората група са физически или юридически лица, които притежават имущество, за което комисията може да предположи, че е придобито от престъпна дейност на трето лице, привлечено като обвиняем за престъпление.
 
Държавата може да се задейства и срещу хора, придобили облага на стойност над 150 000 лв. в резултат на административно нарушение.
 
Комисията ще може да завежда дела за имущество, придобито в последните 20 г., предвижда проектът.
 
Държавата има задължение да пази документация в срок от 5 г.
 
В производствата по конфискация, дори неосъжданите лица ще трябва да вадят бележки за доходи, придобити в началото на прехода, пише още в закона, който предстои да бъде обсъден от народните представители. 
 
www.investor.bg
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени