Безплатен телефон 0800 900 25

Цена и възможност за преустройство – водещи фактори при покупка на жилище

Публикувана на 15.01.2016

20.05.2011

 

Цената и възможностите за преустройство на имота остават решаващи фактори при избора на жилище в столицата, сочи анализ.
 
Купувачите в момента се ръководят основно от бюджета, с който разполагат, и са изключително предпазливи при ползването на финансиране, се казва в проучването на ERA Недвижими имоти.
 
Те се стремят към „гъвкави” сделки, и то не само по отношение на цената. Търсенето е насочено главно към двустайни жилища с възможност за преустройство в тристайни. Обект на интерес от страна на купувачите са и маломерните тристайни жилища на цената на малко по-скъп двустаен апартамент – около 65-70 хил евро.
 
Мястото за паркиране остава важен фактор при избора на жилища в центъра и Лозенец. Една от функционалностите, с които купувачите рядко правят компромис, е кухнята. Независимо дали става дума за отделно помещение или бокс, клиентите държат тази част на жилището да бъде светла и просторна, за да отговаря на ежедневните им нужди.
 
Възможностите за преустройство на жилище постепенно се превръщат в един от водещите мотиви на купувачите при избора им на дом.
 
Според проучването на компанията купувачите през последните месеци стават все по-внимателни, преди да сключат сделка и мислят в дългосрочна перспектива за това как ще ползват жилището.
 
Първото тримесечие на 2011 г. се отличава с по-голям общ брой продадени имоти в сравнение със същия период на 2010 г., на по-ниски цени.
 
Общият спад в цените на жилищата в София е с около 15% на годишна база, отчита компанията. Същевременно данните на ERA сочат, че настоящият пазар вече предлага по-добри оферти, отколкото преди година.
 
Kомпромис с инфраструктурата около имота и качеството на строителството купувачите правят единствено при условие, че сделката би била на подпазарна стойност.
 
За разлика от 2010 година, когато много купувачи имаха притеснения да инвестират в имот, към момента се наблюдава обратният процес – средства от депозити се пренасочват и влагат в недвижимо имущество. Заради растящата напоследък инфлация, която изяжда лихвите по депозитите, част от хората със спестявания предпочитат да ги инвестират в имот, казват от компанията.
 
На пазара на наеми отчетеният спад в нивата е около 20% в София. Това доведе до покачване на броя на отдадените апартаменти в централните райони на столицата с около 15%. 
 
www.investor.bg
© 2006-2023 ARCO REAL ESTATE Всички права запазени